Leiedal kiest voor ‘open ruimte’ in plaats van woonproject: nieuw bos in Sint-Denijs?

De intercommunale Leiedal geeft 1 hectare woonuitbreidingsgebied in Sint-Denijs vrij om er een duurzaam openruimteproject te realiseren.
Henk Deleu De intercommunale Leiedal geeft 1 hectare woonuitbreidingsgebied in Sint-Denijs vrij om er een duurzaam openruimteproject te realiseren.
De intercommunale Leiedal geeft 1 hectare woonuitbreidingsgebied in Sint-Denijs vrij om er een duurzaam en innovatief openruimteproject te realiseren. Een bijzondere keuze, want  vaak wordt beschikbare ruimte ingenomen door een woon- of bedrijvenproject.  “Wij moeten het goeie voorbeeld geven”, klinkt het.

De gebieden die op het Gewestplan ingekleurd zijn als ‘Woonuitbreidingszone’, dat zijn de gebieden waar volgens de overheid mogelijke woonprojecten gerealiseerd kunnen worden, als er voldoende vraag is.  De intercommunale beslist  om een gebied dat ingekleurd is als woonuitbreidingszone, 1 hectare aan het einde van de Koffiestraat in Sint-Denijs, niet te bebouwen, en te kiezen voor een ‘duurzaam en innovatief openruimteproject dat een meerwaarde biedt voor het klimaat. Grond in woonuitbreidingsgebied is vrij waardevol, maar Leiedal kiest dus dit keer niet voor de centen. “Het klopt dat we hier een project hadden kunnen lanceren waar we geld hadden aan kunnen verdienen”, zegt Merel Goossens. “Maar als we altijd en overal ‘het geld’ zouden volgen, dan zouden we alles moeten volbouwen. En dat is toch ook niet wat we met zijn allen willen? Wij als intercommunale hebben daarin de plicht om het goeie voorbeeld geven.”

Voedselbos

De intercommunale  gaat nu op zoek naar iemand die een geschikt voorstel kan aanreiken. Heb je een concreet idee over wat er met deze open ruimte kan gebeuren? Tot 1 januari 2020 kunnen geïnteresseerden hun projectvoorstel indienen via de website van Leiedal (www.leiedal.be/openoproepsintdenijs). “Wat dat bijvoorbeeld kan zijn, dat ‘duurzaam en innovatief openruimteproject’? Een voedselbos, bijvoorbeeld. Dat is een combinatie van bos met reguliere landbouw, waarbij je dus een combinatie hebt van bomen en voedselgewassen. We staan open voor heel uiteenlopende ideeën.”

Omdat zo’n oproep misschien wel wat vragen opwerpt, organiseert Leiedal op woensdag 13 november om 19 uur een infomoment in de Vrijheid in Sint-Denijs. Iedereen kan er terecht met zijn of haar vragen en/of bemerkingen. Inschrijven voor dit infomoment kan eenvoudig via www.leiedal.be/openoproepsintdenijs. Daar vind je ook nog eens alle info over het reglement, de selectiecriteria en het projectvoorstel terug.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jens Vranckx

    Dit is zo hypocriet. Aan de andere kant van de gemeente luisteren ze dan weer niet naar de lokale bewoners waar ze een (zoveelste) windmolenpark of een kmo zone willen plaatsen. ''voor het milieu...'' dacht het niet. Er worden te vaak dingen beslist zonder de inwoners die rechtstreeks betrokken zijn te horen en te volgen.