Klimaatgemeente Zwevegem wil geen windmolenproject in Moen: “Open ruimte bewaren is prioriteit”

Het gebied waar de windmolens komen ligt vlakbij de Boeveriestraat.
Henk Deleu Het gebied waar de windmolens komen ligt vlakbij de Boeveriestraat.
Het gemeentebestuur laat nu al weten dat het een negatief advies zal geven over de plannen van Engie Electrabel en Eneco Wind België om zes windturbines te bouwen op de grens van Zwevegem en Avelgem. De bedrijven hebben hun oog laten vallen op het landbouwgebied tussen de deelgemeentes Moen, Bossuit, Sint-Denijs en Helkijn.

Ze plannen er zes windmolens van 150 meter (200 meter met rechtopstaande wieken), die tegen begin 2021 operationeel moeten zijn. De bedrijven hebben nog niet eens een aanvraag ingediend, maar nu al is er een petitie gestart tegen het project, én die is al door een 500-tal mensen ondertekend. Ook het gemeentebestuur laat nu al weten dat het sowieso een negatief advies zal overmaken aan de Vlaamse overheid.

Open ruimte

“Een windmolenpark in een open gebied zoals het nu gepland is, kan helemaal niet”, zegt burgemeester Marc Doutreluingne (Open Vld). “In het bestuursakkoord werd gesteld dat absolute voorrang wordt gegeven aan de bescherming van de open ruimte. De open ruimte in Zuid-West-Vlaanderen is immers bijzonder schaars geworden en Zwevegem heeft het bijzondere voorrecht nog over een mooi en relatief uitgestrekt open landschap te kunnen beschikken. De waardevolle landschappelijke agrarische gebieden van Moen en Sint-Denijs verdienen dan ook een absolute bescherming. De inplanting van een windmolenpark met windmolens van 150 meter hoog of meer is daarmee totaal onverenigbaar. Dit is een duidelijk standpunt waaraan de aangekondigde infovergaderingen niets zullen veranderen.”

Niet tegenstrijdig

Het gemeentebestuur verwacht commentaar, want de burgemeester uitte zich eerder als een grote voorstander van een actief klimaatbeleid. “Maar dat ik me verzet tegen de komst van de windmolens is absoluut niet tegenstrijdig. Er moeten prioriteiten gesteld worden en in het landschappelijk gebied van Moen en Sint-Denijs heeft de open ruimte voorrang op de zogenaamde groene energie. Hernieuwbare energiebronnen en groene energie zijn uiteraard belangrijk en verdienen ondersteuning maar niet ten koste van alles.”

Infomarkten

Op 24 en 25 juni worden twee infomarkten georganiseerd waarop Eneco en Engie hun plannen uit de doeken doen. Op 24 juni is dat in OC Ter Streye in Sint-Denijs, op 25 juni in het Pompgebouw in Doorniksesteenweg 402 in Bossuit, telkens van 17 uur tot 20 uur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.