Groen hekelt komst nieuwe verkaveling in centrum Moen: “Nog meer woningen betekent nog meer verkeer”

Er komt een nieuwe verkaveling langs de Processieweg in Moen. . Het betrokken perceel is een weide/akkerland ter hoogte van de Vrije Basisschool van Moen.
Google Maps Er komt een nieuwe verkaveling langs de Processieweg in Moen. . Het betrokken perceel is een weide/akkerland ter hoogte van de Vrije Basisschool van Moen.
Er komt een nieuwe verkaveling langs de Processieweg in Moen. Het gaat om 25 loten voor eengezinswoningen en 2 loten voor meersgezinswoningen. Patriver zal die realiseren. De gemeenteraad heeft de wegenis-, riolerings- en omgevingswerken voor die verkaveling goedgekeurd.

De Processieweg bevindt zich in het centrum van Moen, tussen de Kapellestraat, Sportstraat en Moenplaats. Het betrokken perceel is een weide/akkerland ter hoogte van de Vrije Basisschool van Moen. Het punt kon op heel wat kritiek rekenen van oppositiepartij Groen. “In Zwevegem gaan per jaar acht voetbalvelden aan open ruimte verloren”, wist Eddy Loosvelt (Groen). “De open ruimte die er nog rest, moeten we maximaal behouden en opwaarderen. Het is niet omdat er iets ingekleurd is als woonuitbreidingsgebied, dat het daarom moet worden aangesneden. Het woonaanbod ligt in onze regio veel hoger dan de vraag, waarom zouden we dan strategische reserves aansnijden?”

Meer verkeer

Groen maakt zich verder ook zorgen om de mobiliteitsproblematiek daar. “U beweert dat het probleem vooral zwaar verkeer betreft in het centrum van Moen”, richtte Loosvelt zicht tot de burgemeester. “Ik nodig u uit om dan op piekmomenten te gaan aanschuiven in de rij naar Moen Statie. Als we voor elke nieuwe woning 4 autobewegingen per dag rekenen, wat echt niet veel is, dan komen we op 266 extra wagens in het centrum van Moen. Dat is wél een extra belasting voor de mobiliteit. Wij stemmen dus tegen.”

Getwijfeld

Burgemeester Marc Doutreluingne (Open Vld) gaf toe dat het bestuur heeft getwijfeld over de goedkeuring. “Maar de eerste gesprekken met de verkavelaar dateren al van enkele jaren geleden, nog voor onze nieuwe visie over het behoud van open ruimte gegroeid was. We hebben ons destijds geëngageerd als bestuur. We hebben de verkavelaar duidelijk gemaakt dat hij kon doorgaan met zijn project. Dan moeten we ons aan ons woord houden, uit principe. En ook om schadevergoedingen te vermijden.” En deze goedkeuring is ook positief, zegt Doutreluingne. “Want zo weten we ook zeker dat er ook niet méér dan dit aantal woningen zal gerealiseerd worden in dat woonuitbreidingsgebied.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jens Vranckx

    Al die verkavelingen ruiken naar belangenvermenging. Waarom zouden wij als bevolking moeten opdraaien voor schadevergoedingen voor iets dat als het van ons afhangt er toch niet komt? Ze (gemeente) maken beloftes, maar luisteren niet naar de buurtbewoners. In de buurt zijn er genoeg gelijkaardige 'projecten' waar de buurtbewoners protesteren en er toch beslist wordt ondanks praktisch iedereen tegen is. Last van megalomanie, burgemeester? Als dit democratie is, dan snappen jullie de essentie niet.