Fluvia-Gemeenten maken samen 3 miljoen euro per jaar vrij voor vernieuwing kazernes

Elk jaar investeren alle 14 gemeenten uit de Fluvia-regio samen 3 miljoen euro om die investeringen in de nieuwe brandweerkazernes te dragen. Dit is de oude kazerne in de Rijkswachtstraat Kortrijk.
Henk Deleu Elk jaar investeren alle 14 gemeenten uit de Fluvia-regio samen 3 miljoen euro om die investeringen in de nieuwe brandweerkazernes te dragen. Dit is de oude kazerne in de Rijkswachtstraat Kortrijk.
De komende legislatuur wordt werk gemaakt van een nieuwe brandweerkazerne op het grondgebied Lauwe/Marke, én van een nieuwe kazerne ergens op de grens tussen Kortrijk en Zwevegem. Ook in de legislaturen die volgen, worden nog brandweerkazernes in onze regio vernieuwd.

Elk jaar investeren alle 14 gemeenten uit de Fluvia-regio samen 3 miljoen euro om die investeringen in de infrastructuur te dragen. Zonecommandant Frank Maertens heeft in de gemeenteraad van Zwevegem een aantal toekomstplannen voor de hele Fluvia-zone toegelicht. Alle 14 gemeenteraden in de Fluvia-regio moeten groen licht geven voor de dotatie die de komende jaren specifiek wordt ingezet voor infrastructuur. Zwevegem betaalt bijvoorbeeld 7 procent van die 3 miljoen euro.

Verouderde kazernes

“De meeste kazernes zijn 30 à 40 jaar oud”, zegt Maertens. “Er is al een tijdje niet meer in geïnvesteerd, doordat we op enkele beslissingen moesten wachten van de federale overheid, maar investeringen zijn nu echt wel nodig.” Vaak is renoveren geen goed idee. “Omdat we voor een moderne kazerne meer plaats nodig hebben, bijvoorbeeld. Of omdat renoveren haast meer kost dan een nieuwe zetten.” Er moeten ook enkele kazernes verdwijnen. “We hadden zo’n 17 kazernes op ons grondgebied, wat veel is in vergelijking met andere regio’s. Een vergelijkbare zone in Limburg heeft er bijvoorbeeld maar 4 of 5. We schroeven het aantal kazernes terug door gemeenten meer te laten samenwerken.” Zo wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de brandweerkazerne in Deerlijk voor Deerlijk-Vichte. In Waregem Beveren-Leie wordt momenteel ook een nieuwe kazerne gebouwd die twee oude gebouwen vervangt. Komende legislatuur volgt dus ook een nieuwe kazerne voor Lauwe-Marke en eentje voor Zwevegem en Kortrijk. Waar die laatste komt, is nog niet bekend. De site Evolis is een mogelijkheid.

Over welke gemeenten ‘gecombineerd’ worden en waar de overige kazernes na de komende legislatuur zullen komen, wordt nog niet officieel gecommuniceerd. “Alle 14 gemeenteraden moeten onze plannen nog goedkeuren, veel hangt daarvan af”, besluit zonecommandant Frank Maertens.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.