Directie en vakbonden bij Bekaert bereiken voorakkoord: 125 naakte ontslagen

Henk Deleu
Directie en vakbonden bij staaldraadfabrikant Bekaert hebben een voorakkoord bereikt over het sociaal plan. Daarin staat dat er 125 naakte ontslagen zullen vallen, 95 bij de arbeiders en 30 bij de bedienden. Aanvankelijk werd gevreesd dat er 250 banen geschrapt zouden worden. “Het personeel moet eerstdaags wel nog stemmen over het voorakkoord”, zegt vakbondsman Steven Van Eekhoutte (ABVV Metaal).

Na een half jaar is er een voorakkoord bereikt over het sociaal plan bij de staaldraadfabrikant Bekaert tussen de directie en de vakbonden. Aanvankelijk werd gevreesd dat 250 banen geschrapt zouden worden. In het voorakkoord is sprake van 125 naakte ontslagen, 95 bij de arbeiders en 30 bij de bedienden. Het is wel de eerste keer dat er bij Bekaert naakte ontslagen zouden vallen. In het verleden werden herstructureringen er steeds opgelost door mensen met brugpensioen te sturen of door ze te herplaatsen in het bedrijf. “Bij het sluiten van zo’n akkoord is het altijd geven en nemen en we hebben nu eindelijk toch een voorakkoord bereikt met de directie”, zegt vakbondsman Steven Van Eekhoutte (ABVV Metaal). “Naast de ontslagen staan daar ook enkele goeie zaken in, maar die willen we eerst bespreken met het personeel tijdens infovergaderingen. Daarna zal het uiteindelijk van het personeel afhangen of het akkoord kan doorgaan of niet na een stemming. Dat zou tegen het einde van de week of begin volgende week duidelijk moeten zijn.”

Henk Deleu

24 urenstaking

De onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden verliepen de afgelopen maanden erg moeilijk. Het personeel legde vorige week woensdag nog het werk neer tijdens een 24 urenstaking. Daarmee werd de productie stilgelegd in Zwevegem, en ook in andere vestigingen was de staking goed voelbaar. Ze wilden daarmee de directie onder druk zetten omdat ze na een half jaar nog altijd geen akkoord hadden bereikt met de vakbonden. Die 24 urenstaking heeft nu dus zijn vruchten afgeworpen. Staaldraadfabrikant Bekaert kondigde eind mei al aan dat het zo’n 250 jobs wilde schrappen bij een herstructurering. De fabriek in Moen wordt gesloten, en de productie verhuist naar Tsjechië.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • seppe beirnaert

  Eerste keer in de geschiedenis dat er naakte ontslagen vallen bij bekaert??? In 2012 weren er al 450 naakte ontslagen in de vesteging van aalter alleen dus wat voor gezever is dat!!!!!!

 • Walter Wouters

  Vele bedrijven zullen volgen en België wordt door de autochtone CEO's en politici een ontwikkelingsland.....

 • Alfred LEEMANS

  EDDY, de lonen zijn veel , veel te hoog. Maar dit is niet de schuld van Brussel of Europa maar van onze vakbonden met hun steeds maar hogere eisen. Ook hier is er maar één overwinnaar: de vakbond die akkoord kon gaan met maar 225 naakte ontslagen ipv de aangekondigde 250. Voor hun zijn dat 225 dossiers meer en dus kassa kassa.

 • Marcel Desmet

  Nog nooit geen naakte ontslagen gevallen? Wie verzint dergelijke onzin. De voorbije 20 jaar is Bekaert de grootste gebleken in het ontslaan van mensen en al hun werk naar het Oostblok verhuizen om meer winst te maken. Bij Bekaert is massaontslag en herstructurering een standaard geworden, zo om de 4 jaar of zo. Hoe veel personeelsleden telt het nu tegenover 30 jaar geleden, ongeveer even veel of iets meer. En hoe veel personeelsleden in België nu en 30 jaar geleden?

 • luc Cuypers

  Jobs,jobs,jobs ! Nietwaar meneer Michel ? Nu lekker gevlucht naar een topjob in de EU . De leugen van 2018 , dat de economie overal aan het boomen was is nu doorprikt . Wie nu het nieuws echt volgt zie dat we op een nog veel grotere crisis afstevenen dan die van 2008 . Met dank aan de EU bazen die geld bijgedrukt hebben alsof het kranten waren . Die ondertussen met de werkelijke rente van onze banktegoeden zijn gaan lopen . En voor ons de peanuts van 0,001 % lieten . Dop,dop,dop , dat wordt het