Bekaert schrapt 281 jobs: fabriek in Moen sluit, morgen 24-urenstaking in alle vestigingen

Didier Verbaere
Er staan 281 jobs op de helling bij staaldraadfabrikant Bekaert. Het bedrijf wil herstructureringen doorvoeren in ons land.  Vooral de onderzoeksafdeling krijgt zware klappen. In totaal verliezen 182 arbeiders, 75 bedienden en 24 kaderleden hun job. Op vraag van de werknemers roepen de vakbonden morgen op tot een 24-urenstaking.

De fabriek in het West-Vlaamse Moen (Zwevegem) gaat dicht en de productie verhuist naar Tsjechië.  Alles voor de reserveonderdelen verhuist naar Slovakije. Daar verliezen 64 arbeiders, 5 bedienden en één kaderlid hun job. Er wordt onder andere Dramix, staalkoord ter versteviging van beton, gemaakt.

De onderzoeksafdeling van Bekaert, de zogenaamde BTC-vestiging in Deerlijk, krijgt eveneens zware klappen. 82 arbeiders, 14 bedienden en 10 kaderleden verliezen hun job. Ook in de vestiging in Ingelmunster zijn er afvloeiingen. Daar verliezen 30 arbeiders, 29 bedienden en 2 kaderleden hun job. 

De andere jobs gaan verloren in de klaarderij, waar 6 arbeidersplaatsen geschrapt worden. Daarnaast gaan in Zwevegem nog eens 27 bediendenjobs en 11 kaderfuncties verloren.

“We willen onze competitiviteit verhogen en sneller kunnen inspelen op de noden van onze klanten en de snel veranderende marktontwikkelingen”, laat Bekaert in een persbericht weten. “Meer concurrentie en een te hoge kostenstructuur hebben een nefaste invloed op onze winstmarges. Daarom zijn we genoodzaakt om wereldwijd actie te ondernemen en onze kostenstructuur fors naar beneden te brengen. Het management betreurt de persoonlijke gevolgen van dit plan, maar samen met onze sociale partners zullen we alle opties bekijken om die impact zo beperkt mogelijk te houden.”

De staaldraadproducent stelt momenteel 1900 mensen tewerk in acht vestigingen in ons land: Zwevegem, Moen, Deerlijk, Ingelmunster, Wetteren, Aalter, Erembodegem en Brussel. In 2012 kostte een grote herstructurering al een kwart van alle werknemers in ons land hun job. Toen verdwenen 600 arbeidsplaatsen.

Vrijdag gaat in alle Bekaert-vestigingen een 24-urenstaking door. “We waarderen de solidariteit over alle statuten en afdelingen heen”, geeft het gemeenschappelijk vakbondsfront nog mee.
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  JObs, JObs, Jobs michel marrakech. Dat is wij hij bedoelde . De jobs gaan naar de andere uithoek van de EU-doos-van-pandora-zonder-Unie. En hier maakt Michel een put van 8.5 miljard? Het zullen niet de bedrijven zijn die hier vetrekken die de put gaan dichten. De bedrijven die naar de goedkopere kontrijen gaan zullen nog EU subsidies in de pocket draaien. En wij - zoals gewoonlijk - zullen de rekening betalen van de nullen in brussel.!!! Arbeid hier is tevéél belast !!!

 • HERMAN FAES

  met een sociale bonus op het loon,Bv niet ziek wordt gedurende één jaar , x % meer netto loon in zijn zakje ? het zal zeker verschil maken ( ze verdienen meer) en de werkgever heeft meer mogelijkheden , minder sluitingen, gemakkelijker werk krijgen bij kleinere bedrijven, groei mogelijkheden . . Win Win Win Win Win de arbeider verdient meer , de staat geeft minder uit , baas zijn rendement is beter .meer jobs meer groei . De vakbonden??? laat de mensen zelf kiezen ? het is HUN loon.

 • nico baelde

  Gino peirs, jij werkt duidelijk niet bij bekaert, ik wel. De globalisering is hier gewoon de schuldige. De fabriek in Moen maakte winst, er waaide het afgelopen jaar een nieuwe frisse wind, maar de beslissing was al vooraf genomen. Nu ja, als jij bij de ene bank 10% rente krijgt en bij de andere 0,5% rente, dan zou je ook niet twijfelen. Spijtig voor de betrokken werknemers en de werkgelegenheid in de streek. Hopelijks kan via SWT en goed financieel plan het leed verzacht worden.

 • Guido Volkaerts

  Lang leve Europa, lang leve de EU... Eén grote puinhoop, de "rijke, welvarende" landen worden armer en de arme landen blijven even arm maar pikken ondertussen wel graag het geld en de jobs weg van zij die ooit "rijk en welvarend" waren door dezelfde arbeid te doen voor een peulschil... Europa kijkt er naar en doet waar zij goed in zijn: NIETS...

 • Gaston Armi

  JOBS, JOBS, JOBS !! riep de premier vier jaar geleden. Zie wat die NV-A regering ons bracht.