300 bewoners tegen de komst van KMO-zone

Zo’n 300 inwoners van Zwevegem-Knokke hebben een petitie ondertekend tegen de komst van een KMO-zone op de site van voormalige steenbakkerij Hanssens.
Geert Vanhessche Zo’n 300 inwoners van Zwevegem-Knokke hebben een petitie ondertekend tegen de komst van een KMO-zone op de site van voormalige steenbakkerij Hanssens.
Zo’n 300 inwoners van Zwevegem-Knokke hebben een petitie ondertekend tegen de komst van een KMO-zone op de site van voormalige steenbakkerij Hanssens. 

Dat is vlakbij de Kringloopwinkel en het containerpark in Zwevegem. Intercommunale Leiedal wil daar een bedrijventerrein realiseren met plaats voor een 8-tal kmo’s. Deze maand werd het openbaar onderzoek in het kader daarvan afgerond. Op de valreep werd een petitie met 301 handtekeningen ingediend tégen de plannen.

“De bewoners daar waren totaal verrast dat er een KMO-zone gepland was op de site van de oude steenbakkerij”, zegt Willy Vancauwenberghe, een van de vele mensen die tegen de komst is van de KMO-zone. “De mensen waren blijkbaar niet of onvoldoende geïnformeerd over dit project, dit ondanks de grote belofte van het huidig bestuur om de bewoners meer te betrekken bij realisaties en projecten.”

De bewoners maken zich onder meer zorgen om de verkeersdrukte die de plannen zullen veroorzaken in de dorpskern van Knokke. “Kijk maar naar Moen en Heestert, waar indertijd hetzelfde probleem is gecreëerd en waar men op vandaag nog altijd aan het zoeken is naar een oplossing om dit zware verkeer uit de dorpskernen te weren.” Ook het feit dat in de plannen de mogelijkheid voorzien is om een parking voor vrachtwagens op te nemen, baart hen zorgen.

“Als klimaatgemeente zou men een opportuniteit laten voorbij gaan om aan deze weide op de site van de oude steenbakkerij, een meer milieuvriendelijke en groene bestemming te geven”, klinkt het nog.

Burgemeester Marc Doutreluingne (Lijst Burgemeester) is naar eigen zeggen verrast door het vele protest. “Begin dit jaar kwam dit punt op de gemeenteraad, en daar is amper kritiek op gekomen”, zegt Doutreluingne. “Deze zone heeft al sinds jaar en dag in het gewestplan de juiste bestemming om er een KMO-zone in te richten. Aangezien Zwevegem nood heeft aan ruimte om te ondernemen, hebben we dit dossier dan ook in gang gestoken. Zeggen dat dit project een bedreiging vormt voor de open ruimte in onze gemeente, klopt niet. Deze grond hééft al die bedrijfsbestemming, wij voeren gewoon uit wat al beslist werd. Het is dus niet dat we hier landbouwgrond of natuurgebied aansnijden.”

De zorgen van de bewoners zijn compleet onterecht, zegt Doutreluingne. “Het is om te beginnen een beperkte KMO-zone, waar maar 8 kmo’s een plek zullen kunnen krijgen. De zone zal ook met de grootste zorg voor de omgeving en de mobiliteit ontwikkeld worden. Zo is er onder meer een groene bufferstrook van 15 meter voorzien.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • alex devos

    Ze planten het vol van die gebouwen. Aan lange minde, esserstraat ,deerlijkstraat elk stukje .we leven straks tussen beton .En later nog een verdieping hoger