"Terras en veranda weg? Dan moet ik zaak sluiten"

RESTAURANT DE GEIT KRIJGT ZWARE STRAF VOOR BOUWOVERTREDING UIT 1977

Zaakvoerder Bert Vanhalle (tweede van links) vreest dat hij zijn bloeiende zaak zal moeten sluiten als het terras en de veranda weg moeten.
Zaakvoerder Bert Vanhalle (tweede van links) vreest dat hij zijn bloeiende zaak zal moeten sluiten als het terras en de veranda weg moeten.
Het verdict klonk hard vorige week op de rechtbank. Restaurant De Geit moet wegens een misdrijf uit 1977 binnen de zes maanden het terras en de veranda in de oorspronkelijke staat herstellen. Er hangt de eigenaar een dwangsom van 125 euro per dag boven het hoofd als die weigert. "Het misdrijf is veertig jaar oud en dat zien ze nu pas", sakkert uitbater Bert Vanhalle (45) die de zaak amper twee jaar runt.

Bert Vanhalle (45), uitbater van restaurant De Geit in Zwevegem heeft, op zijn zachtst uitgedrukt, kopzorgen. Vorige week kreeg hij te horen dat hij het terras moet uitbreken en de veranda moet afbreken. Zoniet, dan wacht hem een dwangsom van 125 euro per dag. Vanhalle die amper twee jaar De Geit uitbaat, is kop van jut van een bouwmisdrijf uit 1977.


"De bal ging aan het rollen toen een ambtenaar van de gemeente een jaar of zeven geleden het misdrijf opmerkte", vertelt Bert Vanhalle zijn verhaal. "Ik huur het pand aan brouwerij Omer Vander Ghinste. Zij hadden mij twee jaar geleden gezegd dat er inderdaad een probleem was, maar de brouwerij had zijn gelijk gehaald bij de rechtbank van Eerste Aanleg." De stedenbouwkundige commissie kreeg echter gelijk in beroep.


"Als het terras en de veranda moeten verdwijnen, mag ik mijn zaak sluiten en dan staan zeven mensen op straat."

Communiefeesten

Ondertussen is er ongerustheid bij heel wat families die hun communiefeest al gereserveerd hebben in 2017. Advocaat Bert Verhaeghe uit Wervik laat weten alles in het werk te stellen om de zaak te redden.


"Er zijn twee mogelijkheden. Een via juridische weg, dat kan alleen via cassatie. Ofwel moeten we via de gemeente een planologisch attest bekomen zodat de uitbreiding van destijds alsnog vergund kan geraken. Dat neemt wel enkele maanden tijd in beslag. In 2006 werden zowel het terras als de veranda vernieuwd. Op die manier is men het bouwmisdrijf uit 1977 op het spoor gekomen", aldus Verhaeghe. Zaakvoerder Bert Vanhalle mag in elk geval hulp van het gemeentebestuur verwachten. "Natuurlijk zijn wij bereid om die man en de zaak te helpen", zegt burgemeester Marc Doutreluingne (Gemeentebelangen). "De Geit is een kwalitatieve zaak en meerwaarde voor onze gemeente. Het voltallige bestuur is dezelfde mening toegedaan. Bij deze wil ik de geruchten over onenigheid meteen de kop indrukken. Wij staan achter de zaak, laat dat duidelijk zijn. We betreuren het misdrijf van toen, maar zullen zien welke mogelijkheden binnen het wettelijke kader er op tafel liggen. Deze week nog plannen we een spoedbijeenkomst."

Domper

De onzekerheid zorgt voor een emotionele en financiële domper bij Bert Vanhalle en vriendin Davine Verhaeghe.


"We hebben in Marke een huis af te betalen. Na twee jaar hard werken is De Geit een bloeiende zaak voor jong en oud. Ik heb al heel wat ervaring in de horeca met onder meer café De Geverfde Vogel, Falstaff, Mono in Kortrijk. Ik was van plan om het wat rustiger aan te doen en dan krijg ik die miserie op mijn bord."