Uitbaters viseren N-VA-kopstuk Louis Ide in open brief

Bouwergunning jeugdverblijf opnieuw vernietigd na procedureslag

Erwin Eeraerts en Sabine De Groote in de tuin van het jeugdverblijf.
Foto De Coster Erwin Eeraerts en Sabine De Groote in de tuin van het jeugdverblijf.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de bouwvergunning van jeugdverblijf Oud Klooster in Dikkele opnieuw vernietigd. Uit radeloosheid hebben de uitbaters nu een open brief geschreven aan buurman en N-VA-lijstduwer Louis Ide, waarmee ze al jaren in de clinch liggen. “Iedereen heeft het recht om de waarheid te horen", klinkt het. 

Alle Zwalmenaren kregen woensdag een brief in de bus, afkomstig van Erwin Eeraerts en zijn vrouw Sabine De Grootte. Zij openden vier jaar geleden het jeugdverblijf Oud Klooster in dorpskern van Dikkele. In het voormalige parochieschooltje kunnen tot 55 kinderen op openluchtklassen komen. Het project krijgt echter al van bij de start heel wat tegenwind van buren Dirk-Jan Parlevliet en Louis Ide. Deze laatste is naast gemeenteraadslid in Zwalm ook nog eens nationaal secretaris van N-VA. De vete is intussen een echte procedurestrijd geworden. Tegen de bouwvergunning, maar ook tegen de speeltuigen die verankerd staan in de grond. De tuin ligt namelijk in een landbouwzone, waardoor er geen kinderen meer zouden mogen spelen als er verankerde speeltoestellen staan. “Al gaat het daar eigenlijk helemaal niet over”, zucht uitbater Erwin Eeraerts. “Men wil gewoon geen geluid van spelende kinderen horen. Zo procedeert men al tien jaar tegen ons.”

Laster?

Intussen lijken buren Parlevliet en Ide stilaan hun slag thuis te halen. Zo heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning van het jeugdverblijf nogmaals vernietigd. Eveneens de regularisatie, zodat de kinderen kunnen spelen in de tuin, is vernietigd. “Topadvocaten trachten ons project op allerlei manieren te dwarsbomen. Intussen hebben we zelf al duizenden euro’s moeten spenderen aan advocaten", betreurt Eeraerts. "Wij zullen ons blijven verdedigen tegen aantijgingen voornamelijk gebaseerd op spitstechnologische en kortzuchtige interpretaties. Opgeven staat niet in ons woordenboek en mobiliseren zullen we. Vandaar ook deze open brief, gericht aan Louis Ide, die alle inwoners van Zwalm in de bus kregen. Iedereen heeft het recht om te weten hoe de vork aan de steel zit. Hij kan ons nu een proces aandoen wegens laster, maar het kan ons niet meer schelen. Deze procedureslag moet stoppen."

Dialoog

Eeraerts benadrukt dat zijn hand nog altijd uitgestoken blijft. “Een echte dialoog zou voor beide partijen een faire oplossing zijn. Via N-VA-lijsttrekker Peter Van Den Haute zou de heer Ide (die de N-VA lijst duwt op 14 oktober, nvdr.) met ons aan tafel willen zitten om een verzoenend overleg op te starten. Wij hopen dat hij na reeds zeven pogingen tot verzoening zijn woord zal houden.”

De open brief is gericht aan buurman Louis Ide, die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de N-VA-lijst duwt.
Ronny De Coster De open brief is gericht aan buurman Louis Ide, die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de N-VA-lijst duwt.

"Project moet kleiner"

Louis Ide reageert verbaasd. “Ik heb zelf altijd geprobeerd om een dialoog aan te gaan, maar dat was niet mogelijk. De afspraak was nu inderdaad dat we binnenkort rond de tafel zouden zitten. Ik vind het dan ook vreemd dat men nu, vlak voor de verkiezingen, met modder begint te gooien. Het Oud Klooster moet wat ons betreft niet weg", onderstreept hij. "Sterker nog: het moet blijven. Maar dan wel zoals het oorspronkelijk werd voorgesteld en met maximum 30 bedden. Nu is er geluids- en verkeersoverlast. Wij zijn trouwens niet de enigen die dat vinden. Het probleem werd ook aangekaart door Groen in de gemeenteraad.”

Moddercampagne

Dirk-Jan Parlevliet spreekt van een moddercampagne. “De timing van deze open brief is niet lukraak, maar waarschijnlijk doelbewust gekozen om Louis Ide te beschadigen. Bijzonder jammer en niet constructief", vindt hij. "Dit maakt een echte dialoog zeer moeilijk haalbaar. Een professionele reactie zou zijn dat men probeert de nadelen voor de buurt wat te verlichten, zodat iedereen van zijn woonomgeving kan genieten.  Wat wij vragen is inderdaad een vermindering van de capaciteit naar dertig kinderen voor bos –en natuurklassen, zoals oorspronkelijk in de aanvraag stond. Dit kan zorgen voor minder geluids- en verkeersoverlast en een garantie voor tenminste enkele weken stilte in de vakanties en weekends. Wij gunnen iedereen succes in zijn of haar onderneming, maar dit in goede harmonie met de omgeving", besluit Parlevliet.

DE inwoners van Zwalm kregen deze brief in de bus.
Thomas Vandewalle DE inwoners van Zwalm kregen deze brief in de bus.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.