Paard glijdt van brug en zit klem: brandweer en dierenarts zetten reddingsoperatie op poten

Het paard gleed van de brug en kwam klem te zitten.
Frank Eeckhout Het paard gleed van de brug en kwam klem te zitten.
Met een knappe reddingsoperatie hebben de brandweer van Brakel en Zottegem en veearts Jan De Leeuw van Dierenartsenpraktijk ’t Perlinck in Brakel een paard weer op het droge geholpen. Bij het opdraaien van de Caildenberg in Sint-Blasius-Boekel was het dier van een brug gegleden waardoor het met twee poten klem kwam te zitten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een oudere man trok dinsdagmorgen met twee paarden voor zijn koets door de Smarre in Sint-Blasius-Boekel. Bij het opdraaien van de Caildenberg liep het fout. Een van de paarden draaide te kort af, gleed van het brugje en kwam klem te zitten. Omdat de eigenaar het paard niet terug op de rijbaan kreeg, riep hij de hulp in van de brandweer. Brandweerpost Brakel riep versterking op van de kraanwagen van brandweerpost Zottegem. De brandweermannen haalden er ook een dierenarts bij. 

Met een kraan werd de hengst terug op de weg gezet.
Frank Eeckhout Met een kraan werd de hengst terug op de weg gezet.

Pijnstiller

Jan De Leeuw van Dierenartsenpraktijk ’t Perlinck diende de hengst een pijnstiller toe, waarna de brandweermannen aan hun reddingsoperatie konden beginnen. Ze bonden riemen onder de romp van het paard en klikten die met kabels vast aan de kraan. Langzaam werd de kabel aangespannen, waarna de hengst voorzichtig werd opgetild. Het paard kreeg daarna rustig de tijd om op zijn vier poten te steunen. Pas toen dat lukte en na een eerste check-up van de dierenarts, werden de kabels en riemen verwijderd. 

Dierenarts Jan De Leeuw doet meteen een check-up.
Frank Eeckhout Dierenarts Jan De Leeuw doet meteen een check-up.

Geen blijvende letsels

Dierenarts Jan De Leeuw is er zeker van dat de hengst geen blijvend letsel zal overhouden aan het ongeval. “Ik heb geen breuken vastgesteld aan de poten. Wel zijn er snijwonden waarvan het dier moet herstellen. Eens de schaafwonden ontsmet zijn, kan het paard rustig herstellen", zegt de dierenarts. 

Tijdens de reddingsoperatie leidde de politie het verkeer in de Smarre in goede banen.

De hengst liep alleen wat schaafwonden op aan de poten.
Frank Eeckhout De hengst liep alleen wat schaafwonden op aan de poten.