Kom dit jaar eens náást de kerk

ALS KERKRAAD EVENEMENT IN HEILIG GEBOUW VERBIEDT...

Walter van Wijk organiseert dan maar zelf een gezellig samenzijn in zijn café 'De Vliegende Hollander' op 29 december.
Foto Ronny De Coster Walter van Wijk organiseert dan maar zelf een gezellig samenzijn in zijn café 'De Vliegende Hollander' op 29 december.
Er komt dit jaar geen nieuwe editie van 'Kom eens in de kerk', waarbij de kerkdeuren worden opengegooid voor het grote publiek. "De kerkraad van Sint-Blasius-Boekel weigert haar toestemming te geven. Onbegrijpelijk", vindt Walter van Wijk, die naast de kerk café De Vliegende Hollander uitbaat. Als alternatief organiseert hij nu 'Kom eens naast de kerk'.

Met 'Kom eens in de kerk' trachtte het centraal kerkbestuur van Zwalm de voorbije twee jaren terug volk naar de kerken van de gemeente te lokken. Niet alleen werden de deuren een avond opengegooid voor het grote publiek, er werd ook voorzien in randanimatie. Zo werd vorig jaar in de kerk van Sint-Blasius-Boekel het orgel bespeeld en werd informatie verschaft over het kerkgebouw en het interieur. Er daagden ruim 100 bezoekers op, waardoor de organisatoren spraken van een succes. Dirk Remue, voorzitter van het centraal kerkbestuur, wou daar dit jaar op 29 december een vervolg aan breien, maar botst nu op een 'njet' van de kerkraad. "Spelen hier politieke motieven mee?", vraagt Remue zich af. "Het is wel heel toevallig dat het een jaar voor de verkiezingen plots niet meer kan."

Geen uitleg

André Pede, voorzitter van de kerkraad, wil niet kwijt waarom het initiatief dit jaar wordt geweerd. "De beslissing is genomen door de kerkraad. Verder ga ik daar geen uitleg over geven uit respect voor de leden van de raad", klinkt het kort. Op de vraag of er vorig jaar iets is misgelopen bij de organisatie, wordt niet geantwoord. Of ook andere activiteiten worden geweerd uit de kerk, wordt eveneens in het midden gelaten. Walter Van Wijk, die naast de kerk café De Vliegende Hollander uitbaat, betreurt de negatieve houding van de kerkraad. "In een poging om een oplossing te forceren, heb ik enkele mensen gevraagd om te bemiddelen. Ook dat heeft echter niets uitgehaald", zucht Walter. "Zonde, want zo'n initiatief brengt de dorpsgenoten bij elkaar in deze kille tijden."


In een poging toch nog iets te doen voor de dorpsgenoten, organiseert hij nu als alternatief 'Kom eens naast de kerk' in zijn café. Alle bezoekers krijgen op 29 december vanaf 19.30 uur een gratis glas glühwein, een hapje én er is muzikale omlijsting met een optreden van een jong muzikaal ensemble. "Toch blijf ik het betreuren dat het evenement niet in de kerk kan doorgaan", aldus Walter. "Die staat immers leeg. Ik dacht ook dat het de taak was van een kerkfabriek om de parochianen samen te brengen. Hopelijk kan ik met mijn evenement nu toch een steentje bijdragen aan de gemeenschapszin en het sociale contact in ons dorp, want daar is het mij om te doen. Hier gebeurt over het algemeen bitter weinig. Het lijkt wel of men sociaal contact hier wil verbieden."