Fietsersbond Zwalm: “Niet elke afgeschafte overweg moet nieuwe brug of tunnel voor auto krijgen”

Fietsersbond Zwalm vraagt een globaal plan voor de afschaffing van de overwegen.
Fietsersbond Zwalm Fietsersbond Zwalm vraagt een globaal plan voor de afschaffing van de overwegen.
De Fietsersbond Zwalm vraagt aan de gemeente om een globaal plan op te stellen met betrekking tot de afschaffing van de overwegen. “Iedereen moet hierbij betrokken worden. Daarnaast moet dat punt zo snel mogelijk besproken worden in de verkeerscommissie", klinkt het.

Infrabel heeft plannen om tegen 2040 alle overwegen in België te sluiten en te vervangen door bruggen, tunnels of omleidingswegen. Daarmee wil de spoorwegbeheerder dodelijke ongevallen aan spoorwegen tegengaan. In Zwalm is daar beroering over ontstaan. “Zonder enige mobiliteitsalternatieven kunnen wij niet akkoord gaan met de sluiting van de overweg aan de Neerkouter. Met de plannen voor de sluiting van de overwegen van de Bruggenhoek of Rekegemstraat gaan wij evenmin akkoord. Het sluiten van overwegen kan weliswaar een opportuniteit zijn voor het beter sturen van verkeersstromen en is natuurlijk ook voordelig voor vlotter treinverkeer. Maar dan moet er ook voor elke overweg onderzocht worden wat de aanvaardbare alternatieven zijn en zeker voor de zwakke weggebruiker", zegt Fietsersbond Zwalm.

Globaal plan

Maar het belangrijkste voor de Fietsersbond is dat er eerst een globaal plan voor heel Zwalm met betrekking tot de afschaffing van de overwegen wordt opgesteld.  Het middenveld moet daarbij betrokken worden. 

“Het afschaffen van de overwegen zal er op termijn sowieso komen als we Infrabel mogen geloven, maar het is zaak om de best mogelijke alternatieven te bieden die onze samenleving ten goede komen. Niet elke af te schaffen overweg behoeft een ondertunneling of brug voor auto’s, zeker als we het kostenplaatje mee in overweging nemen. Als Fietsersbond gaan we immers uit van het STOP-principe met rangorde van wenselijke vervoerswijzen (Stappers, Trappers, Openbaar Vervoer en dan pas Personenwagens, red.) en daarom zijn we voor sommige overwegen voorstander van alternatieven enkel voor de zwakke weggebruiker. Zo moet bijvoorbeeld de nog te realiseren fietssnelweg F419 tussen Oudenaarde en Zottegem, die over het hele traject langs de spoorweg zal lopen, ook vlot bereikbaar zijn voor mensen die aan de andere kant van de spoorweg wonen of moeten zijn. De fietssnelweg is bij deze ook belangrijk om ons vlotter, veiliger, gezonder en duurzamer naar onze buursteden te verplaatsen. We vragen aan de gemeente dan ook de mogelijke afschaffing van de overwegen als belangrijk agendapunt op de nieuw op te richten verkeerscommissie te brengen en dat zo snel mogelijk te bespreken", besluit de Fietsersbond. 

Fietsersbond Zwalm
Fietsersbond ZwalmReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.