Afgevoerd wegens groot succes: de flitsvuilbak

DE POPULAIRSTE AFVALCONTAINER VAN DE STREEK LEIDDE TOT GEVAARLIJKE SITUATIES

Bestuurder gingen bij het zien van de container bruusk op de rem staan en stapten uit om een foto te nemen.
Ronny De Coster Bestuurder gingen bij het zien van de container bruusk op de rem staan en stapten uit om een foto te nemen.
De politie Vlaamse Ardennen maakt niet langer gebruik van de veelbesproken vuilnisbakflitser. De snelheidsmeter die gecamoufleerd zit in een afvalcontainer, is de jongste weken zo'n hype geworden, dat er gevaarlijke situaties ontstaan. "Automobilisten stoppen om er foto's van te maken en posten ze op Facebook", zegt politiechef Joost Duhamel.

De politie Vlaamse Ardennen (Oudenaarde, Kluisbergen, Kruishoutem, Wortegem-Petegem en Zingem) en de politie Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm namen de digitale snelheidsmeter al in december in gebruik. Maar de superflitser werd pas een echte hype nadat twee weken geleden in deze krant een foto verscheen waaruit bleek dat de politie het toestel had verstopt in een hoogst onopvallende vuilnisbak.


De 'flitsvuilnisbak' stond toen opgesteld in Wortegem-Petegem en dook sindsdien op de meest onverwachte plaatsen op in de Vlaamse Ardennen.


Waar de superflitser stond opgesteld, was bijna in realtime te volgen op het internet. Een snoodaard had immers de Facebookpagina 'Flitsvuilbak Oudenaarde' aangemaakt, die in geen tijd een pak volgers had. En zij maken er een sport van om op die pagina zo snel als het kan foto's te posten om te signaleren waar de flitser staat. De commentaren op de pagina zijn ook niet altijd even begripvol. Sommigen noemen de politie moderne struikrovers en drukken spottend de hoop uit, dat de huisvuilophaaldienst de flitsvuilnisbak zal opladen.

We zijn het niet zeker, maar we vermoeden dat een afvalcontainer nooit populairder was op de sociale media.
Ronny De Coster We zijn het niet zeker, maar we vermoeden dat een afvalcontainer nooit populairder was op de sociale media.

Gevaarlijke toestanden

"Het een en en ander leidt tot gevaarlijke toestanden. Agenten die de camera bedienen, ondervinden dat heel wat chauffeurs bruusk op de rem gaan staan en hun auto parkeren om een foto te maken van de flitscontainer. Zo ontstaat verkeersonveiligheid en dat is net het omgekeerde van wat we met die flitscontroles voor ogen hebben", zegt Joost Duhamel, hoofd van de politiezone Vlaamse Ardennen.


Hij neemt daarom een drastische maatregel: de flitscontainer gaat weer op stal. "Die vuilnisbak is zo'n hype geworden, dat we hem beter even niet meer gebruiken. We gaan de digitale flitser wel verder inzetten, maar zullen die gewoon opstellen op een driepikkel of in een auto. Maar die vuilnisbak gaan we een paar weken weer binnen zetten", kondigt Duhamel aan.