"Parkeerdruk nu nog hoger"

AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER VERWIJDERT ZONDER OVERLEG PARKEERPLAATSEN

Deze paaltjes langs de Schoolstraat verhinderen dat er daar nog geparkeerd kan worden.
Foto Thomas Vandewalle Deze paaltjes langs de Schoolstraat verhinderen dat er daar nog geparkeerd kan worden.
Dat het Agentschap Wegen en Verkeer zonder overleg een 10-tal parkeerplaatsen verwijderde langs de Schoolstraat in Nederzwalm, veroorzaakt heel wat ongenoegen bij het gemeentebestuur en plaatselijke handelaars. "Deze plaatsen zijn zeer nodig om de parkeerdruk te kunnen opvangen", zegt schepen Johan De Bleecker. "Wij vragen dan ook dat ze zo snel mogelijk worden heraangelegd."

De parkeerplaatsen waarvan sprake bevinden zich in de Schoolstraat, tussen de huisnummers 7 en 15. Daar lag tot voor kort een strook berm, verhard met kasseien en asfalt. Ook verder langs deze zijde richting de gemeentelijke begraafplaats, tussen de bomen en langs de woningen, werd frequent geparkeerd. De gemeente was al enkele jaren vragende partij dat deze zones zouden heraangelegd worden tot volwaardige parkeerplaatsen, maar dat zag het Agentschap Wegen en Verkeer duidelijk niet zitten. Voor werken aan de afwatering van de straat en de opritten naar de aangelanden, werd aan de berm gewerkt en werd deze onverhard afgewerkt. "De berm werd tevens afgebakend met paaltjes. Hierdoor is het gebruik van deze berm om te parkeren volledig onmogelijk", betreurt schepen Johan De Bleecker (Open Vld). "Het gaat misschien maar om een 10-tal parkeerplaatsen, maar er waren er al te weinig", zegt De Bleecker.

Hoofdkerk

Volgens De Bleecker zijn de parkeerplaatsen broodnodig om de parkeerdruk in Nederzwalm te kunnen opvangen, zowel voor de plaatselijke middenstand als voor de kerkbezoekers. "Aangezien de kerk van Nederzwalm de hoofdkerk is geworden voor 19 parochies, zowel van Zwalm als Horebeke en Oudenaarde, is de parkeerdruk hier voor begrafenissen en dergelijke vaak hoog. Eveneens wordt het kerkhof van Nederzwalm, samen met de centrale begraafplaats in Rozebeke, een van de twee resterende kerkhoven. Het kerkhof wordt binnenkort ook uitgebreid. We voorzien daar een 30-tal parkeerplaatsen, maar die zijn er nu natuurlijk nog niet. En dan heb ik het nog niet over de scouts die op zondag verzamelen in de oude gemeenteschool en de vele activiteiten in het populaire café De Patrijs. Deze situatie leidt er enkel toe dat er nu regelmatig fout geparkeerd wordt."


De gemeente riep het Agentschap Wegen en Verkeer nu via een brief op om de bermen opnieuw te verharden, zodat er terug geparkeerd kan worden.

Slechte communicatie

Daar wordt alvast toegegeven dat de communicatie beter had gekund. Er wordt binnenkort ook een overleg gepland met het gemeentebestuur om samen tot een oplossing te komen.