"Het is hier een echte autostrade"

VERKEERSEILANDJES MOETEN GAVERSTRAAT VEILIGER MAKEN

Prosper Van den Meersschaut in de Gaverstraat waar volgende week verkeerseilandjes zullen geplaatst worden.
Thomas Vandewalle Prosper Van den Meersschaut in de Gaverstraat waar volgende week verkeerseilandjes zullen geplaatst worden.
De gemeente Zwalm laat volgende week verkeerseilandjes aanleggen in de Gaverstraat in Beerlegem. "De voorbije tien jaar zijn daar een achttal zware ongevallen gebeurd als gevolg van overdreven snelheid. Maatregelen zijn er dus meer dan nodig", motiveert schepen Guido De Temmerman (Open Vld) de maatregel.

De Gaverstraat is de drukke verbindingsweg tussen Dikkelvenne en Beerlegem. Er geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur, maar de meeste bestuurders rijden er een pak sneller. "Het is hier een echte autostrade", zuchten bewoners Arlette Lampens en Prosper Van den Meersschaut. "Snelheden tot 150 kilometer per uur zijn hier dan ook geen uitzondering. Motorrijders durven zelf nog iets sneller te gaan", merkt Prosper op. "Ze rijden zodanig vlug, dat ik soms niet kan zien welk kleur hun motor heeft." Die hoge snelheden hadden in het verleden al tal van ongevallen tot gevolg. "Er zijn al heel wat bomen gesneuveld als gevolg van aanrijdingen", toont Arlette. "Veel bestuurders laten zich verrassen door de lichte bocht, waardoor ze de controle over het stuur verliezen. Ik hou bijna dagelijks mijn hart vast. Personen met een beperking van vzw De Bolster hier in de straat, schoolkinderen en de vele wielertoeristen moeten op de rijbaan lopen of fietsen omdat er geen voet- of fietspaden zijn. Dat in combinatie met de vele snelheidsduivels, leidt tot bijzonder gevaarlijke situaties."

In de Knokstraat werden al verkeerseilandjes aangelegd.
Thomas Vandewalle In de Knokstraat werden al verkeerseilandjes aangelegd.

Verkeerseilanden

In de hoop de snelheid er te minderen, laat de gemeente er volgende week verschillende verkeerseilandjes plaatsen. "Dit op vraag van zowel de bewoners als de politie", zegt mobiliteitsschepen Guido De Temmerman (Open Vld). "De laatste tien jaar zijn er maar liefst acht zware ongevallen gebeurd als gevolg van overdreven snelheid", weet hij. "Maatregelen zijn er dus meer dan nodig. Door het plaatsen van verkeerseilanden, zullen bestuurders meer moeten gaan slalommen en dus ook hun snelheid minderen."


De gemeente liet de voorbije maand ook al verkeerseilandjes plaatsen in de Knokstraat in Sint-Denijs-Boekel, waar ook vaak te snel gereden wordt. "Bij de heraanleg werden er nochtans geschrankte parkeerplaatsen voorzien, waardoor bestuurders moeten uitwijken en hun snelheid minderen, maar die lossen de problemen niet op. Simpelweg omdat er maar weinig geparkeerd wordt", stelt De Temmerman vast. "De bewoners zijn bang dat hun wagen zal worden aangereden door één van de vele snelheidsduivels en parkeren daarom liever op hun oprit." Toch kunnen de verkeerseilandjes niet iedereen bekoren. Enkele bewoners klagen over het feit dat ze minder vlot op en af hun oprit kunnen en voor zware landbouwvoertuigen is het dan weer moeilijk om tussen de hindernissen te laveren. De opstelling wordt binnen zes maanden geëvalueerd.

Ongeval in de Gaverstraat vorig jaar waar een auto van de weg ging.
Ronny De Coster Ongeval in de Gaverstraat vorig jaar waar een auto van de weg ging.