"Dochter met Down bracht ons op idee"

ELSIE OPENT LEEFBOERDERIJ SUSKEWIET OP REKELBERG

Elsie De Pessemier en haar dochtertje Klara (4), die het syndroom van Down heeft, geven de kippen en eenden op de leefboerderij eten..
Foto's DCRB Elsie De Pessemier en haar dochtertje Klara (4), die het syndroom van Down heeft, geven de kippen en eenden op de leefboerderij eten..
Mensen met een beperking kunnen vanaf september terecht op leefboerderij Suskewiet op de Rekelberg in Rozebeke. Het initiatief gaat uit van Elsie De Pessemier (41), mama van een dochter met het Downsyndroom. "Ik stelde me de vraag waar ze na haar schoolcarrière naartoe zou kunnen", legt Elsie uit. "Een leefboerderij leek me de ideale plek."

Elsie werd vier jaar geleden mama van Klara, een meisje met het syndroom van Down. "We wisten dat er hartafwijkingen waren en de kans op een baby met het Downsyndroom groot was. Toch hebben we ervoor gekozen haar te houden", vertelt Elsie. "Daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad. Kijk zelf maar hoe gelukkig ze is", glimlacht Elsie. "Het is een schat van een kind. Al besef ik tegelijk ook goed dat ze een ander leven zal hebben. Maar misschien geniet ze wel meer van het leven dan wij."


Toch heeft Elsie ook een grote zorg: wat met de toekomst van Klara na school? Waar gaat ze later wonen en werken? "Ik werk al twintig jaar in de sociale sector en heb al meermaals ervaren dat mensen een plaats in een dagbesteding en home moeten innemen die niet de juiste plek is voor hen. Daarom hebben we besloten zelf een leefboerderij uit te bouwen."

Ronny De Coster

Dieren verzorgen

In de groene omgeving van haar woning op de Rekelberg biedt Elsie vanaf september dagbesteding aan volwassenen met een beperking en op woensdagnamiddag worden ook activiteiten voor kinderen georganiseerd. "Het is de bedoeling dat ze er dagelijkse karweien gaan uitvoeren: de moestuin onderhouden, de vruchten uit de boomgaard en van de struiken oogsten, de dieren verzorgen,...", legt Elsie uit. "Wanneer het weer wat minder is, zullen ook allerlei crea-activiteiten worden aangeboden. Het voordeel is dat we niet moeten investeren in infrastructuur. Die hebben we al. Wel hebben we wat extra dieren gekocht. Zo hebben we er sinds deze week twee hangbuikvarkentjes en dwergkonijnen bij. Schapen en kippen hadden we al."

Open boerderijdagen

De groenten, het fruit en de eieren van de kippen worden in het kookatelier verwerkt tot onder andere appelmoes, confituur, en taartjes. Om iedereen de kans te geven kennis te maken met het project worden deze zomer twee 'open boerderijdagen' georganiseerd: op 25 juli en 26 augustus van 10 tot 16 uur. Inschrijven via suskewiet.zwalm@gmail.com.