Vier kompanen riskeren twee jaar cel voor wietplantage in Zutendaal

Ilustratiebeeld
anp Ilustratiebeeld
Een Nederlander riskeert samen met drie kompanen een celstraf van twee jaar omdat hij een wietplantage opzette in een huurwoning aan de Hoogstraat in Zutendaal.

Volgens de aanklager zette hij de plantage met twee kweekruimtes in december 2015 op, onmiddellijk nadat hij de woning huurde. De man zelf ontkent en stelt dat hij pas in augustus 2017 wiet begon te telen.

Nadat een sterke cannabisgeur waargenomen werd rond de woning, ontdekte de politie de plantage tijdens een huiszoeking op 24 januari 2018. In een van de kweekruimtes stonden 218 potten, in de andere ruimte was net geoogst. Voor de afgetapte elektriciteit vorderde Infrax een schadevergoeding van 110.000 euro.

Naast de celstraf riskeren hoofdbeklaadge R. en zijn drie medebeklaagden, die hielpen bij het onderhoud van de plantage, ook elk een boete van 8.000 euro. De advocaat van R. benadrukte dat de Nederlander zijn leven intussen gebeterd heeft. R. was vroeger werkzaam als buschauffeur voor De Lijn en in de transportsector, maar na gezondheidsproblemen raakte hij verslaafd aan cocaïne. Die kocht hij in Nederland aan en daar legde hij ook de contacten voor de opzet van de wietplantage in Zutendaal. Intussen heeft R. de drugs afgezworen en heeft hij vast werk.

Zijn raadsman vroeg een straf met uitstel en een vermindering van de gevorderde schadevergoeding.

Vonnis op 11 september.