Gemeente pakt wildzwemmers en zwerfvuil
op Papendaalheide aan: “Chillen mag, maar duik nemen is er levensgevaarlijk”

Burgemeester Ann Schrijvers en schepen van Milieu Marina Seurs vragen om niet meer in de plas te duiken, omdat zwemmers onderkoeld kunnen raken.
Mine Dalemans Burgemeester Ann Schrijvers en schepen van Milieu Marina Seurs vragen om niet meer in de plas te duiken, omdat zwemmers onderkoeld kunnen raken.
De duikplas en de visvijver op Papendaalheide in Zutendaal kampen met wildzwemmers die zorgen voor overlast. Picknicken is toegestaan, maar een aantal bezoekers laat blikjes en ander afval achter. Ook wordt er gebarbecued. “Chillen aan de plassen mag, maar grillen niet”, stelt Marina Seurs, de schepen van Milieu.

Buren tonen foto’s van wildzwemmers die bij warm weer soms met tientallen in de duikvijver springen. Ook wordt er naakt gezwommen. De bezoekers brengen opblaasbare bootjes mee en sjouwen zelfs met grote barbecue-stellen. “Het is een mooi gebied waar veel mensen komen verpozen en genieten van de stilte en de natuur”, vult burgemeester Ann Schrijvers (ZVP) aan. “Alleen, niet iedereen respecteert de regels die er heersen. Zo zijn er mensen die op warme dagen van 25 graden en meer in de duikplas springen. Dat mag niet en het is levensgevaarlijk. Zwemmen in de plas met onderstromingen is niet zonder risico’s. Ook het gevaar voor onderkoeling is reëel. Er staan borden die het zwemmen daarom verbieden.”

Wildzwemmers laten op warme dagen afval achter aan de duikplas op Papendaalheide in Zutendaal.
Mine Dalemans Wildzwemmers laten op warme dagen afval achter aan de duikplas op Papendaalheide in Zutendaal.

Maatregelen

De gemeente vraagt de bezoekers hun afval op te ruimen en mee naar huis te nemen. “De meesten doen dat consequent”, aldus schepen Seurs. “Maar een aantal neemt het kennelijk niet zo nauw met het milieu. Ze gooien afval zomaar op de grond, en laten de troep achter.” De gemeente pakt de overlast aan maar het is en blijft een hardnekkig probleem in Zutendaal, en elders. “Zo hebben we de toegang tot de plassen versperd en moeilijk gemaakt voor het gemotoriseerd verkeer”, zeggen burgemeester Schrijvers en schepen Seurs. “We hebben voor dichte begroeiing rond de duikplas gezorgd. Het is de bedoeling de toegang tot een aantal stranden aan de duikplas te bemoeilijken door die te bedekken met stukken ontwortelde en omgewaaide bomen. Of we gebruiken takken van bomen en struiken om wildzwemmers te ontmoedigen. Goed een week geleden hebben we een camera gehangen die de plas in de gaten houdt.”

De Papendaalheide trekt zwemmers aan, hoewel zwemmen er verboden is.
Mine Dalemans De Papendaalheide trekt zwemmers aan, hoewel zwemmen er verboden is.

Boetes

De gemeente heeft al GAS-boetes uitgeschreven voor bezoekers die de regels aan hun laars lappen. “We werken ook nauw samen met de politie die tot nog toe al 17 pv’s heeft opgemaakt: 8 voor bezit en gebruik van verdovende middelen, 6 voor het negeren van het parkeerverbod langs de Sellerveldstraat (de toegangsweg tot de plassen- nvdr.) en 3 voor wildzwemmen en sluikstorten. Tussen eind maart en half juli dit jaar voerde de politie 71 controles ter plaatse uit. Bij warm weer doet ze dat tweemaal per dag. Zelf haalt de gemeente om de dag het afval op het terrein op. Er zijn vrijwilligers die afval komen opruimen. Na klachten van omwonenden hebben we daar een parkeerverbod ingevoerd”, zegt de burgemeester. 

Het prachtige domein in Zutendaal
Mine Dalemans Het prachtige domein in Zutendaal
Zwemmen is niet toegestaan op de Papendaalheide en dat wordt her en der ook duidelijk gemaakt met borden.
Mine Dalemans Zwemmen is niet toegestaan op de Papendaalheide en dat wordt her en der ook duidelijk gemaakt met borden.
Enkele bezoekers kwamen zelfs barbecuen op het domein.
Mine Dalemans Enkele bezoekers kwamen zelfs barbecuen op het domein.
Mine DalemansReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.