Gangster schiet op politie tijdens inval bij wietplantage, actie leidt tot vinden van 4.000 plantjes

Wietplantage ontdekt in Zutendaal aan de Kempenseweg.
Mine Dalemans Wietplantage ontdekt in Zutendaal aan de Kempenseweg.
Bij een politie-inval in wietplantages heeft een verdachte schoten gelost op de politie. Dat gebeurde in Zutendaal bij Wiemesmeer. Op het adres werden honderden planten in beslag genomen. Op vijf adressen werden in totaal bijna 4.000 wietplanten ontdekt.

Bij de actie op de Kempenseweg in Zutendaal schoot een verdachte in de richting van de politieagenten. “Niemand raakte gewond, maar dit geeft aan dat de uitbating en bewaking van dergelijke plantages steeds meer in handen komt van criminele bendes die geen gevaar schuwen", klinkt het bij het parket.

“Deze ochtend (dinsdag, red.) organiseerden we een negentiende Cleanhouse-actie in Limburg. Op meerdere adressen in Limburg gebeurden verschillende huiszoekingen naar cannabisplantages.”

Op zeven locaties werden huiszoekingen uitgevoerd waarbij vijf operationele plantages zijn aangetroffen. In totaal werden 3.841 planten aangetroffen. In Leopoldsburg 1.500 planten, in Lanaken 800 planten, in Tongeren  op twee locaties samen 101 plantjes en in Zutendaal op twee plaatsen samen 1.440 plantjes. 

Mine Dalemans

Alerte verhuurders

Er werden zes personen gearresteerd. Een wapendeskundige en het labo van de federale gerechtelijke politie werden ter plekke geroepen na het schietincident. “Verhuurders, wees waakzaam bij het afsluiten van huurcontracten. Het kan van groot belang zijn om in het huurcontract te laten opnemen dat de verhuurder bij vermoeden van misbruik het recht heeft om toezicht te houden op de woning. Niet alleen bestaat er een reëel brandgevaar zodra men op illegale wijze elektriciteit gaat aftakken. De verhuurder, die op de hoogte was van het houden van een plantage, kan mee vervolgd worden.”

Op alle locaties werd vastgesteld dat elektriciteit en water op illegale wijze werden afgenomen. “Dergelijke constructies zijn bijzonder gevaarlijk en kunnen leiden tot brand.” 

Aan deze acties namen volgende lokale politiezones deel: Kempenland, Lanaken-Maasmechelen, Tongeren-Herstappe, Carma, Lommel en Heusden-Zolder. Procureur Guido Vermeiren maakt sinds zijn komst in de provincie – zo’n vijf jaar geleden – prioriteit van de strijd tegen wietplantages. Dweilen met de kraan open noemt hij het liever niet. “Er worden steeds meer en meer plantages onderschept, omdat we meer middelen erop inzetten”, klonk het eerder al. Bedoeling is dat dergelijke acties crimineel blijven afschrikken. De recherche slaat bewust toe in de periode nét voor de oogst. Op die manier verspillen de bendes het meeste tijd, én kan er net geen winst worden gemaakt. 

Een wapendeskundige en het labo van de federale gerechtelijke politie werden ter plekke geroepen na het schietincident.
Mine Dalemans Een wapendeskundige en het labo van de federale gerechtelijke politie werden ter plekke geroepen na het schietincident.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Legaliseren? Dan komen er nog meer containers met drugs de havens binnen. En elke thuisplantage die boven de 5 plantjes zit, strafbaar stellen. Voor eigen gebruik moet dit een veilige marge zijn voor mensen die met bepaalde ziektes en aandoeningen kampen.

 • Marie Vanakker

  Legaliseren , nu financiert het alleen maar de criminaliteit . Je zou het kunnen regulariseren en belasten . Op die manier creëert het banen en draagt het bij aan de samenleving .

 • Roger Rymen

  Niet te verwonderen, dit stijgende geweld. België is toch met zijn voor gangsters vriendelijke strafmaatregelen het mekka voor criminelen.

 • Willy Van Craen

  Als men op politiemensen schiet is het om te doden.Dus best de schutter eerst dooschieten ipv een poltieman .

 • Stan Lubuntu

  Dit wijst alleen maar op de gebrekkige wetgeving die er in ons land is, niet meer niet min.