Broers riskeren twee jaar cel voor wietplantage

“Ik hielp hem uit medelijden maar wist er niets van af”

R. (46) uit Zutendaal en zijn broer J.P. (48) uit Genk riskeren elk een celstraf van twee jaar, mogelijk met uitstel onder voorwaarden, en een boete van 6000 euro omdat ze eind 2016 samen een wietplantage opzetten in de woning in Meeuwen-Gruitrode, waar R. toen woonde. “Mijn broer heeft mij geholpen om het materiaal naar boven te brengen omdat ik pijn had aan mijn rug maar wist niet voor wat het spul diende,” getuigde broer R.
ANP

Hoofdbeklaagde R.(46) , die samen met zijn echtgenote en broer voor de strafrechter verscheen, nam de schuld voor de wietteelt volledig op zich. “Ik wil ervoor opdraaien. Ik had drankproblemen en schulden. Ik heb verklaard dat mijn broer erbij betrokken was, maar dat was niet zo. Ik was toen onder invloed van medicatie en drank,” gaf hoofdbeklaagde toe.

Hulp

Het DNA van zijn vrouw C. (48) werd ook aangetroffen op een schaartje waarmee de wietplanten zouden zijn geknipt. Ook zij riskeert twee jaar cel met uitstel. “Hoe mijn DNA op die schaar komt weet ik niet, ik heb enkele stukken mee naar boven gedragen maar ik wist niet voor wat dat diende.” Ook broer J.P. hielp mee. “Ik dacht dat het tuinmateriaal was. Mijn broer was invalide en depressief. Ik had medelijden met hem.”

154 planten

Volgens de openbare aanklager werkte de broers en de vrouw wel degelijk samen. “Op 18 juni 2017 vond de politie de wietplantage op de eerste verdieping van de woning in Meeuwen-Gruitrode, verdeeld over de vier slaapkamers. Er was een kweekruimte met 154 planten. R. Heeft toen onmiddellijk aan de politie verklaard dat zijn broer de plantage opbouwde en onderhield. De materialen werden aangekocht voor 4000 euro en ze zou 10.000 euro opbrengen. Ook zijn vrouw was erbij betrokken. R. was fysiek trouwens niet in staat om de plantage te onderhouden. Hij had een pijnpomp en een pacemaker en had zijn bed speciaal op de benedenverdieping geplaatst. Hoe kon hij dan alleen die plantage onderhouden op de eerste verdieping?” Hij vorderde ook een verbeurdverklaring van een vermogensvoordeel van ruim 34.000 euro.

Vrijspraak

Bert Vanmechelen, de advocaat van J.P. vroeg kordaat de vrijspraak. “Een vermoeden dat hij erbij betrokken was in niet voldoende. Er is geen bewijs tegen mijn cliënt in dit dossier. Hij is een zelfstandige die altijd gewerkt heeft en die zijn broer nog als enige van de familie een hand hulp toestak.”

Vonnis volgt op 25 oktober.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • patrick morel

    In veel Amerikaanse staten, in Canada en veel andere landen is het legaal en straks komen er frisdranken met een wietsmaakje op de markt en hier wordt de cocaïne per container ingevoerd. Legaliseer en controleer het ipv al die energie te steken in om iemand met 10 gram aan te pakken. We komen achter, niet de eerste keer.