Boek over missiebroeder Cyriel in Rwanda:
“Hij leerde de mensen terrassen aanleggen”

“Een doorzetter, en een man met veel ontzag in het land”

Marc Dedecker schreef op basis van het dagboek van missiebroeder Cyriel een roman over Fureri. Wat broeder betekent in Rwanda, waar broeder Cyriel zorgde voor een nieuw landbouwsysteem; de terassen. Ginder is hij bekend als broeder Terras.
TONY VAN GALEN Marc Dedecker schreef op basis van het dagboek van missiebroeder Cyriel een roman over Fureri. Wat broeder betekent in Rwanda, waar broeder Cyriel zorgde voor een nieuw landbouwsysteem; de terassen. Ginder is hij bekend als broeder Terras.

In Rwanda was broeder Cyriel (de Broeders van de Christelijke Scholen) een man die op handen werd gedragen. Hij dwong respect af voor wat hij in Kisaro allemaal gedaan heeft voor de lokale bevolking. Bijna 30 jaar was hij econoom in het Sint-Jozefinstituut (een middelbare school) in Bokrijk, en runde hij daar de boerderij. Op latere leeftijd trok hij als missiebroeder naar Rwanda waar hij door z’n dadendrang veel ontzag kreeg. Over broeder Cyriel (Wieme, uit Leupegem in Oost-Vlaanderen) schreef Marc Dedecker uit Zutendaal een roman die gebaseerd is waar gebeurde feiten: Fureri! Wat broeder in Rwanda betekent. “Hij was een doener”, vertelt de auteur die ook secretaris is van het Kisaro-Comité uit Genk dat geld inzamelt voor projecten die Broeder Cyriel heeft opgezet en die na z’n dood (hij stierf in 2015) vandaag nog altijd lopen.

Broeder Terras

Fureri maakte zich ginder vooral verdienstelijk met het landbouwcentrum dat hij in Kisaro opstartte en verder uitbouwde. “52 hectare grond waar groenten worden geteeld en varkens gehouden”, stelt Marc Dedecker. “Het centrum, waar vandaag nog 130 Rwandezen werken, heeft een schrijnwerkerij en ateliers.” Veel lof kreeg broeder Cyriel toen hij één heel nieuwe landbouwmethode toepaste: terrasvorming. “Ginder kennen ze hem als broeder Terras omdat hij een gebied van 500 hectare in terrassen heeft aangelegd. Zo kon hij de erosie in het land van de duizend heuvels  (zo staat Rwanda bekend) tegengaan en voedsel produceren voor de lokale mensen.”

Volkerenmoord

25 jaar geleden brak de hel uit in Rwanda. Er vond een genocide plaats. De Hutu’s , de grootste bevolkingsgroep in Rwadna, hebben met machetes duizenden Tutsi’s afgeslacht. Veel Tutsi’s vluchtten naar Oeganda maar ze keerden later terug om wraak te nemen en op hun beurt Hutu’s uit te moorden. “Broeder Cyriel werd gespaard omdat hij veel aanzien had”, stelt Marc Dedecker.  “Hij slaagde erin de bevoorrading te organiseren zodat het voedsel tot bij de plaatselijke bevolking terechtkwam. Hem werd aangeraden te vluchten maar daar wilde hij eerst niet van weten. Nochtans werd hij zelf meermaals beschoten en was z’n leven in gevaar.” Later moest hij toch, zij het onder dwang, Kisaro verlaten. Met 2000 Rwandezen sloeg hij op de vlucht. “Hij trok met hen de brousse in waar hij tien dagen verbleef, en later keerde hij terug naar ons land”, laat Dedecker weten.

Fondsen 

De opbrengst van het boek gaat naar het Kisaro-Comité dat jaarlijks zo’n 50.000 euro bij elkaar haalt. “Hiermee werden al drie camions, een tractor en tonnen meststoffen gekocht en naar ginder overgebracht”, licht Marc Dedecker toe. “Ook bouwde hij dertien scholen en zorgde dat onder elk huis een waterput werd gegraven. Ook bouwde hij dertien boerderijen. Hij was een koppig iemand, een doorzetter en was eerder zwijgzaam maar een geliefd persoon. Hij zette geen grote mond op. Hij was een ondernemer pur sang.” Meer info over Fueri vind je op www.kisaro.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.