120 kinderen houden eigen klimaatconferentie

Zo’n 120 kinderen uit de drie lagere scholen die de gemeente Zutendaal telt, hielden op vraag van de gemeente een klimaatconferentie.
Xavier Lenaers Zo’n 120 kinderen uit de drie lagere scholen die de gemeente Zutendaal telt, hielden op vraag van de gemeente een klimaatconferentie.
Een klimaatconferentie hoeft niet saai te zijn. Dat toonden donderdag zo’n 120 kinderen van de vijfde en zesde leerjaren uit de drie lagere scholen van Zutendaal. Op initiatief van het gemeentebestuur en in samenwerking met de scholen hielden de leerlingen hun eigen klimaatconferentie. “Jongeren spijbelen en laten op klimaatmarsen hun stem horen”, stelde de schepen van Milieu Marina Seurs.

“Een dialoog over klimaat kan ook zonder spijbelen”, vulde ze aan. “Met hun eigen klimaatconferentie geven ze een krachtig signaal. Ze zijn begaan met het klimaat.” Op hun klimaatcongres lieten ze dat zien. Zo maakten ze een filmpje waarin ze in beeld brachten wat de gemeente vandaag allemaal doet voor een beter klimaat. Met het klimaatspel ‘Over de streep’ werden de kinderen geconfronteerd met stellingen over het actuele onderwerp. Ze hielden een debat waar ze vragen stelden over het thema. Ze zongen het klimaatlied en poseerden voor een klimaatfoto. Tijdens een korte fotoshoot staken ze ook heel wat borden in de lucht waarop korte maar krachtige oneliners stonden: ‘doe een goeie daad, red het klimaat!’ Of nog: ‘Hei wegpiraat, neem de fiets!’

Help ons! 

Jaakko Casas, één van de 120 leerlingen, doet een oproep. “We willen dat de gemeente nog méér doet”, liet hij horen. “Ook ouders, verenigingen en andere kinderen kunnen hun steentje bijdragen tegen de opwarming van de aarde. We kunnen het niet alleen. Help ons.” Ann Schrijvers, burgemeester van Zutendaal, neemt wat de kinderen voorgesteld hebben om het klimaat te verbeteren ernstig. “We gaan hun tips verwerken in het klimaatplan van de gemeente”, aldus de burgervrouw. “Het enthousiasme van de kinderen werkt aanstekelijk.” 

Op het klimaatcongres dat kinderen uit Zutendaal hielden, vroegen ze daden en acties. Dat maakten ze duidelijk op de spandoeken die tijdens een fotoshoot in de lucht staken.
Xavier Lenaers Op het klimaatcongres dat kinderen uit Zutendaal hielden, vroegen ze daden en acties. Dat maakten ze duidelijk op de spandoeken die tijdens een fotoshoot in de lucht staken.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Maren Leben

    Jammer dat enkel de Wonderwijzer hier tijd en moeite in heeft gestoken en nu de andere scholen ook met de eer gaan lopen. Een dikke duim voor de leerlingen en de leerkrachten van de Wonderwijzer, de andere scholen uit Zutendaal kunnen hier nog wat van leren. Maar wel poseren op de foto alsof ze zelf iets gedaan hebben.