12-jarig tafeltennistalent uit Zutendaal leeft als een echte profspeler

Michiel (12) heeft talent voor tafeltennis.
Karolien Coenen Michiel (12) heeft talent voor tafeltennis.
Michiel Nijst (12) uit Zutendaal heeft een passie voor tafeltennis. Hij leeft voor de sport en is er op jonge leeftijd al heel professioneel mee bezig. “Ik wil alles doen om prof te worden”, legt Michiel uit. “Ik mag doen wat ik graag doe en ik ben gelukkig.” De jongen heeft zelfs een fanclub met trouwe supporters, persoonlijke merchandising en een camper waarop een levensgrote foto van hem prijkt.

“Ik was acht jaar toen ik tafeltennis ontdekte”, vertelt hij. “Maar ik won in het begin geen enkele match. Integendeel, ik verloor de eerste 73 wedstrijden.” Anderen zouden er de brui aan geven, maar Michiel niet. Hij traint vijf uur per dag, zelfs in de vakanties. “Opgeven ken ik niet. Ik vind tafeltennis leuk en ik amuseer me op training en wedstrijden. Ik ben een vechter. Ik wil het beste uit mezelf halen. De beste Michiel is er nog niet, maar ik stippel mijn eigen weg uit. Gelukkig krijg ik veel steun van mijn ouders, bomma, bompa en fans.”

De zus en bomma van Michiel maken kleding en gadgets voor de vele fans van de jongen.
Karolien Coenen De zus en bomma van Michiel maken kleding en gadgets voor de vele fans van de jongen.

Heuse fanclub

Michiel heeft een eigen fanclub: ‘Team Bear’. “Een beer gaat voor niemand uit de weg”, licht Michiel toe. “Mijn zus Marieke en mijn bomma hebben kleding en gadgets gemaakt met het logo van Team Bear, een berenpoot. Enkel de pluchen beertjes kopen we aan. Fans doen de truien aan als ze naar een wedstrijd komen kijken. Ze zijn daardoor herkenbaar met ‘Team Bear’ op de borst en het logo op de mouw.” Zijn fans volgen zijn prestaties van nabij en steunen hem financieel.

“Ik zit op Facebook en Instagram, waar ik berichten, foto’s en fimpjes post”, licht hij toe. Op Facebook heeft hij 1400 fans, op Instagram zijn er dat 1000. Zijn volgers komen vooral uit landen waar tafeltennis populair is. Hij scoorde op sociale media erg goed met ‘I am Michiel’, een docu van acht minuten. Hierin legt Michiel uit wie hij is, hoe hij tafeltennis heeft ontdekt en hoe hij omgaat met stress en succes. “Het filmpje is vertaald in acht talen waaronder het Chinees, Japans en Russisch”, laat de jongen weten. “Het is al 100.000 keer bekeken. Nog elke dag krijg ik reacties.” 

Op de truien staat een berenpoot, het logo van Team Bear.
Karolien Coenen Op de truien staat een berenpoot, het logo van Team Bear.

Alles voor de sport

Michiel leeft voor zijn passie. Met een camper wordt er naar stages en tornooien in heel Europa gereden. “Het voorbije seizoen hebben we 20.000 kilometer afgelegd”, legt Michiel uit. Daarnaast is de juiste voeding erg belangrijk. “Ik let op m’n voeding. Ik eet wel eens een frietje, maar vooral veel groenten”, werpt hij op. “Ik heb thuis een eigen moestuin en ik kook graag.” Naar school gaat hij niet. “Ik krijg thuis les van mijn mama, zodat ik meer tijd vrij heb om te trainen. Ik heb wel nog tijd om te spelen, ik ben nog maar een kind. Ik fiets veel en heb veel chatvrienden. Ik ben gelukkig.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.