Zulte Firtelt voor de 161ste keer

"Vuurwerk wordt muzikale lasershow"

Ook de reuzen mogen niet ontbreken op de Firtelstoet.
RV Ook de reuzen mogen niet ontbreken op de Firtelstoet.
De Zultenaren halen zondag  voor de 161ste keer hun Firtelbokken van stal. De komende dagen staat in Zulte alles in teken van de kermis en de folkloristische en soms wat anarchistische Firtelstoet. "Als nieuwigheid is er op dinsdag 9 oktober in plaats van het traditionele vuurwerk een muzikale lasershow ", zegt Björn Destoop van het Feest-, Firtel- & Cultuurcomité.

"Een goed gevulde autokaravaan, een sfeervol praalgedeelte en de fantastische, sublieme en heel vaak zeer originele en grappige Firtelkarren, dat is al jaren Firtel in Zulte", zegt Björn Destoop. "Vorig jaar pakten we uit met een speciale editie rond Gaston Martens, dit jaar gaat alles meer zijn normale gangetje. Rond 14 uur zal een honderdtal reclamewagens de stoet op gang trekken en op dat moment zijn er heel wat snoepjes en allerlei gadgets te vangen.  De reclamestoet is slechts een kleine opwarmer. Vooraleer het “anarchistisch straattheater” op de ‘meute’ wordt losgelaten, kan iedereen genieten van een praalgedeelte."

"Muziek, dans en onze reuzen staan centraal, maar de maar de echte 'amuzeleute' komt van de negen Zultse verenigingen. De plaatselijke wijken en verenigingen geven hun kijk op het voorbije jaar, van lokale politieke affaires, tot grote wereldproblemen, alles komt aan bod. Met de verkiezingen van volgende week belooft dit alvast zeer interessant te worden. Om de zondag af te sluiten is er om 17.30 uur de jaarlijkse bokkenworp aan het OCMW-gebouw."

"Maar er is meer te beleven dan enkel op zondag", gaat Destoop verder. "Op zaterdag kunnen de kinderen vanaf 16 uur genieten van de kermissolden en om 19 uur openen de hemelsluizen voor de kinderbokkenworp, waarbij het speel- en snoepgoed letterlijk uit de lucht  zal vallen. Dit jaar is er ook een nieuwigheid te beleven op dinsdagavond. Het traditionele vuurwerk wordt in een nieuw kleedje gestopt en wordt omgetoverd tot een muzikale lasershow. Er worden die avond vurige laserstralen op de kerk geprojecteerd. Afspraak om 21 uur aan de bibliotheek", besluit Destoop. 

De 161ste Firtelstoet is een organisatie van vzw Feest- Firtel- & Cultuurcomité Zulte in samenwerking met het gemeentebestuur van Zulte, VVV Leiestreek, en de vele sponsors. 

Meer info via www.firtel.be.

De Firtelbok.
Kos De Firtelbok.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.