Zieke olmen langs de Leie worden vervangen

De bomen langs de Leie.
RV De bomen langs de Leie.
Een honderdtal zieke olmen langs de Leie tussen Deinze en het West-Vlaamse Ooigem (Wielsbeke) wordt vervangen. De Vlaamse Waterweg nv plant de nieuwe bomen aan in het volgende plantseizoen in het najaar. Het merendeel van de zieke bomen staat in Zulte.

Maandag begon De Vlaamse Waterweg met het verwijderen van de zieke olmen langs het jaagpad aan de Leie tussen Deinze en Ooigem. Deze bomen hebben last van de olmenziekte waardoor ze zo goed als afgestorven zijn. Volgens de waterwegbeheerder kunnen ze een gevaar vormen voor de veiligheid van wandelaars en fietsers en ze kunnen ook gezonde bomen aantasten. De meerderheid van de zieke bomen bevindt zich in de gemeente Zulte, waar 45 van de 700 olmen langs de Leie vervangen moeten worden. In totaal worden 105 olmen van de 1.600 langs de rivier gekapt.

In het najaar worden nieuwe bomen geplant, waarvan het merendeel olmen. De andere bomen die aangeplant zullen worden, zijn ratelpopulier, zomereik, zomerlinde, zwarte els en Hollandse linde.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.