Voor- en nadelen fusie moeten onderzocht worden

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZULTE

Met de vrijwillige samensmeltingen Deinze-Nevele, Aalter-Knesselare en Kruishoutem-Zingem woedde de fusiekoorts hevig in de streek rond Zulte, maar niet in Zulte zelf. Nochtans maakte de stad Deinze eerst Zulte het hof, alvorens het met Nevele in zee ging. In politiek Zulte stond en staat nog steeds niemand te springen voor een fusie, maar volgens oppositiepartij CD&V is het de vraag niet of er fusies komen, maar wel wanneer.

Burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) ziet Zulte liever zelfstandig voortdoen: "Met bijna 16.000 inwoners is onze gemeente groot genoeg om zelfstandig te functioneren. We beschikken met Zulte, Olsene en Machelen over drie sterke deelgemeenten die we verder willen uitbouwen en ontwikkelen. We bieden een goede dienstverlening aan en dit dankzij een nieuw gemeentehuis, een Sociaal Huis, kinderopvang, containerpark en bibliotheek en voor de stedelijke functies kunnen we terecht in de toffe steden Waregem en Deinze die vlakbij zijn. Onze inwoners zijn fier op hun gemeente en vormen een hechte gemeenschap."

N-VA-lijsstrekker Linda Detailleur vult aan: "Bovendien zijn we financieel gezond. Onze inwoners betalen de laagste belastingen in de hele regio. Een fusie dringt zich momenteel niet op." Olivier Peirs (GVZ) is van dezelfde mening. "Ik denk niet dat schaalvergroting automatisch kostenbesparend zou zijn. Dit wordt wel altijd gezegd, maar helaas zijn er te veel voorbeelden van het tegendeel. Hoe groter een apparaat is, hoe minder flexibel."

Volgens oppositiepartij CD&V is het echter slechts een kwestie van tijd voor de Vlaamse overheid fusies zal opdringen. "De vraag is niet of er grotere gemeenten komen, maar wel wanneer", zegt lijsttrekker Tony De Bel. "Het is dan ook heel onverstandig om niet zelf de mogelijkheden af te tasten. De voor- en nadelen van een mogelijke fusie met omliggende gemeenten moeten professioneel in kaart worden gebracht. Willen we een sterke landelijke regio uitbouwen als buffer tegen de kleinstedelijke gebieden Deinze en Waregem, dan moeten we gesprekken aanknopen met Kruisem en/of Dentergem. Een fusie met gemeenten van gelijkaardige grootte geeft ons misschien wel de grootste garantie op het behoud van onze eigenheid. Een fusie met een grotere entiteit geeft wel meer mogelijkheden voor de burgers. Doen alsof Zulte voor eeuwig en altijd een zelfstandige gemeente zal blijven, is opnieuw de mensen zand in de ogen strooien." (ASD)

Zulte is wat bevolkingsaantal betreft het kleine broertje in de regio.
rv Zulte is wat bevolkingsaantal betreft het kleine broertje in de regio.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.