Slechts 228 stemmen, maar vanavond wordt hij schepen

FILIP PEERS (46) VERZILVERT MAGER VERKIEZINGSRESULTAAT UIT 2012 NU MAXIMAAL

Filip Peers legt vanavond de eed af als schepen van Milieu en Toerisme.
Foto Gaëtan Regniers Filip Peers legt vanavond de eed af als schepen van Milieu en Toerisme.
Vanavond legt Filip Peers (Gezond Verstand Zulte) de eed af als nieuwe schepen. Met slechts 228 stemmen bij de verkiezingen weet hij zo zijn verkiezingsresultaat maximaal te verzilveren. "Daar komt kritiek op, maar achter de schermen krijg ik van alle partijen gelukwensen", vertelt Peers.

Na het plotse ontslag van Annabel Van Poucke brengt GVZ een opvolger in stelling voor de schepen van Milieu. De bal kwam al snel in het kamp van Filip Peers (46) terecht, die na enkele dagen bedenkingstijd toehapte en vanavond de eed aflegt voor de gemeenteraad. Hij schopt het van 'gewone' burger zonder politieke ervaring meteen tot gemeenteraadslid. Met zijn 228 stemmen in 2012 sleept hij zo het maximale uit de brand. "Ik weet dat daar kritiek op komt, onder andere van Jan Vermeulen (de burgemeester van Deinze, red.). Maar weet je nog met hoeveel stemmen Kris Peeters destijds minister is geworden? Zonder een stem! Hij stond toen zelfs niet eens op de lijst bij CD&V."

Tussenspurtje

Voor oud-burgemeester Henk Heyerick (CD&V) moet het een bittere pil om te slikken zijn. Hij haalde ruim elf keer meer stemmen dan de nieuwbakken schepen, maar moet het doen met een plaatsje op de oppositiebanken. Ter vergelijking: met 228 stemmen sleep je bij CD&V in Zulte zelfs geen mandaat als OCMW-raadslid uit de brand. De nieuwe schepen laat het niet aan zijn hart komen. "Achter de schermen krijg ik van alle partijen wel veel gelukwensen", klinkt het. "We hebben als partij maar twee zetels en dat zijn twee schepenmandaten, maar dat is zo onderhandeld. Wij hebben gewoon ons resultaat op tafel gelegd. Of de 22 maanden die ons resten tot de verkiezingen niet te kort zijn om veel te realiseren? Ik mag hopen van niet. Het zou jammer zijn mocht je op die tijd niks meer in gang kunnen steken. Ik kom als frisse speler op het veld. Je mag de sprint voor de verkiezingen dan wel niet te vroeg inzetten, want dan steken ze je aan de finish voorbij. Toch heb ik er zin in om nu al een tussenspurtje te trekken. Op het vlak van toerisme wil ik kijken of we niet actiever uit de hoek kunnen komen."

Koppels trouwen

Zijn voorgangers kregen heel wat kritiek over het onderhoud van de begraafplaatsen, dat door het verbod op pesticiden zou verwaarloosd zijn. Die valkuil wil Peers vermijden. "Het onderhoud van de begraafplaatsen zal op piekmomenten in de zomer en de herfst voortaan uitbesteed worden, dat kan ik nu al zeggen." Peers mag zich naast de bevoegdheid voor Milieu en Toerisme ook ambtenaar van de burgerlijke stand noemen en zal dus koppels in de echt verbinden. "Dat ik zelf niet getrouwd ben? Ik woon wettelijk samen, dat was een keuze. Maar een pastoor trouwt toch ook mensen, en wie doet daar moeilijk over?" Bij het nieuwe schepenambt horen ook enkele mandaten, sinds een paar weken een hot item in de politiek. "Ik heb geen enkel betaald mandaat", klinkt het meteen. "Al mijn mandaten hangen vast aan mijn bevoegdheden. De discussie over mandaten zullen we zeker nog voeren. Onze partij heeft daar voor de verkiezingen van 2012 trouwens al een campagnepunt van gemaakt, en in het begin van de legislatuur hebben we van onze mandatarissen de inkomsten bekend gemaakt. We waren onze tijd dus vooruit", lacht Peers.