Politie rolt Nederlands amfetaminelab op

VIJF VERDACHTEN OPGEPAKT, één vrijgelaten

De federale politie ontmantelde de installatie en nam alles in beslag.
Foto JEW De federale politie ontmantelde de installatie en nam alles in beslag.
De federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen heeft maandagavond in de Oudenaardestraat in Zulte een drugslab opgerold. Een Nederlandse drugsbende maakte er in een loods amfetamines. De politie pakte in België drie en in Nederland twee verdachten op.

Na een uitgebreid onderzoek, dat begin augustus startte, vielen speciale eenheden van de federale politie maandagavond rond 18 uur binnen in een loods achter een woning in de Oudenaardestraat in Zulte. Daar stond een professionele installatie waarmee grote hoeveelheden amfetamines kunnen aangemaakt worden.


Blijkbaar was die installatie al aardig gebruikt, want er hingen in de loods heel wat schadelijke dampen die vrijgekomen zijn bij het koken van het chemisch goedje.

Mannen in witte pakken

"De gemeten waarden in het lab waren kritiek, waardoor voor het welzijn van iedereen het lokaal eerst verlucht moest worden vooraleer we voort konden werken", duidt politiewoordvoerder Patrick Willocx van de federale politie Oost-Vlaanderen. Zo moesten onder meer de nationale drugcel gespecialiseerd in drugslabs, het lab van de federale politie (de mannen in de witte pakken, red.), een brandweerspecialist in gevaarlijke stoffen, de civiele bescherming en het Nationaal Instituut voor Criminaliteit en Criminalistiek (NICC) bijstand leveren zodat iedereen veilig kon werken.

Eindhoven

In het lab trof de politie een Nederlandse verdachte aan. "Een tweede verdachte, ook een Nederlander, was onderweg met een bestelwagen, maar werd onderschept in Deinze." De politie nam de Belgische verhuurder van de loods ook mee voor verhoor. Op hetzelfde moment van de inval in Zulte viel de Nederlandse politie van de eenheid Oost-Brabant ook binnen op drie plaatsen in de omgeving van Eindhoven. Daar werden twee Nederlanders opgepakt. "Tevens trof de politie daar ook nog labomateriaal aan en materiaal om Belgische nummerplaten te maken."


De drie opgepakte verdachten in ons land moesten dinsdag voor de onderzoeksrechter in Gent verschijnen. Die besliste om de twee Nederlanders te laten aanhouden. De Belgische verhuurder is vrijgelaten onder voorwaarden. Voor de twee verdachten die in Nederland opgepakt zijn, vroeg de onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel zodat ze aan ons land konden uitgeleverd worden. De politie ontmantelde de installatie volledig en nam die in beslag. Voorlopig is het onduidelijk hoeveel en welke drugs de bende al verkocht had. Ze gaan zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden en riskeren een lange celstraf en hoge boetes.