Philip (64) moet verplicht aansluiten op nieuwe riolering: 15.000 euro kosten voor eigen rekening

Philip Meheus en Peter Bral van Milieufront Omer Wattez.
Anthony Statius Philip Meheus en Peter Bral van Milieufront Omer Wattez.
15.000 euro. Zoveel moet Philip Meheus (64) uit Olsene uit eigen zak betalen om te kunnen aansluiten op de nieuwe riolering in de Boswegel. De aansluiting is verplicht en volgens de gemeente laat de wet geen alternatieven toe. “Een zuiveringsstation plaatsen is nochtans een pak goedkoper en milieuvriendelijker, maar dat mag blijkbaar niet”, zegt Philip. 

Philip Meheus woont al bijna dertig jaar in de Boswegel, een doodlopende zijstraat van de Oudenaardestraat in Olsene (Zulte). Zijn huis en dat van nog twee buren liggen een eindje verwijderd van de straatkant. Ze zijn te bereiken via een zijstraatje. Tot nu toe werd het afvalwater van deze huizen in de gracht geloosd, maar nu er nieuwe gescheiden rioleringen werden aangelegd in de Houtstraat en de Boswegel, moet Philip er verplicht op aansluiten. Maar dat brengt enige problemen met zich mee.

“Mijn huis ligt redelijk ver van de collector, dus ik moet ongeveer 144 meter aan nieuwe buizen laten aanleggen”, zegt Philip. “Maar aangezien mijn huis lager ligt, moet ik ook nog een pomp voorzien en dat brengt grote kosten met zich mee. Alles samen zou de aansluiting mij 15.000 euro kosten, plus nog eens 147 euro aan jaarlijkse kosten om die pomp te doen draaien. Om nog maar te zwijgen van onderhoudskosten en eventuele herstellingen. Zware investeringen dus, en die komen allemaal in mijn nek terecht.”

Milieuvriendelijker

“Ik heb er niets op tegen dat mijn water gezuiverd moet worden, maar er zijn goedkopere alternatieven”, vervolgt Philip. “Zo kan ik zelf een natuurlijk zuiveringsstation of IBA laten installeren. Dat zou mij slechts 5.000 euro kosten, toch een pak minder. Dat systeem is ook milieuvriendelijker, want zo’n zuiveringsstation zuivert het water tot zo’n 95 procent, terwijl het zuiveringsstation in Olsene maar zuivert tot 50 procent. Maar zo’n IBA installeren mag blijkbaar niet, want mijn huis ligt in een rioleringszone of groene cluster waar een aansluiting verplicht is. Die clusters worden om de zeven jaar vastgelegd. Volgend jaar zou de rioleringszone in deze buurt kunnen verschuiven, zodat mijn woning er zou buiten vallen. En dan ben ik niet meer verplicht ben om aan te sluiten op de rioleringen. Het gemeentebestuur van Zulte zou die aanpassing van de zone moeten aanvragen, maar daar willen ze dat niet doen.”

Nieuwe technologieën

Philip is alleszins niet van plan om het hierbij te laten en overweegt verdere stappen te ondernemen. Ook Milieufront Omer Wattez is begaan met de zaak. “Het is vreemd dat de gemeente niet wil onderzoeken welke alternatieven er mogelijk zijn", zegt Peter Bral. “Ik begrijp dat er een regelgeving bestaat, maar die houdt totaal geen rekening met nieuwe technologieën zoals IBA’s. Dit is voor inwoners zoals Philip een pak goedkoper én milieuvriendelijker.”

Ontkoppelen

Volgens schepen van Openbare Werken Sophie Delaere (Open Zulte) kan de rioleringszone niet gewijzigd worden. “Zodra de riolering er ligt, is er aansluitingsplicht. Dat wordt van hogerhand bepaald en daar kan de gemeente jammer genoeg niets meer aan veranderen. Ik heb dat al meermaals nagevraagd bij de bevoegde instanties zoals Aquafin en de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) en er is geen uitzondering mogelijk. Normaal gezien vallen de aansluitingskosten mee, maar in dit geval is er de pech dat die pomp moet geïnstalleerd worden. Meneer Meheus heeft recht op een subsidie van 1.000 euro. Voor 15.000 euro kosten is dat niet veel, maar die raming is volgens mij redelijk overdreven. Meneer Meheus is helaas ook geen alleenstaand geval. Er zijn mensen in de Houtstraat die al een IBA hebben en die dat zuiveringsstation moeten ontkoppelen omdat ze moeten aansluiten op de riolering.” De bewoners van de Houtstraat wonen wel naast de straat.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Van Assche

  Dat een klein aantal woningen niet op het rioleringsnet aangesloten worden en -eventueel- een eigen IBA plaatsen, zal de waterkwaliteit niet fundamenteel ten kwade komen. De gemeente kan weigeren mee te werken aan onzinnige "verplichte" oplossingen. De VMM moet dan de gemeente maar in gebreke stellen. Eer dat proces voorkomt, is de zone aangepast en het administratief probleem van de baan. Enig obstakel: het College B&S moet een beetje willen meewerken.

 • Bern Vermeulen

  Als iedereen die de klimaatmars betogers steunde en de spijbelaars die nu ineens allemaal op reis zijn, nu eens bijdragen voor die meneer een mp3 tje minder kopen en hem helpen dat is menselijk en milieu steun of anders moeten ze maar die kosten betalen van onze verdwenen arcopar centen, want daar is het wel heel stil rond geworden.

 • PHILIP DE BELDER

  Wanneer de staat een wet maakt dat mensen verplicht, moet de staat ook de kosten dragen voor de installatie en uitvoering van de werken als ook de onderhoudskosten. Daar betalen wij belastingen voor. Maar nee dat geld wordt liever weg gesluisd via diverse fiscale achterpootjes naar de elite en bedrijven. Dus maw deze groep vangt tweemaal. De meeste wetten in België worden dan ook gemaakt om ons te verplichten om te consumeren en waar zij van de prijs die veel te hoog ligt, te bepalen.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Een burger die een rijhuis heeft waarvan de afvoer van het vuile water naar een beek gaat die achter zijn huis ligt. Die afvoerbuizen liggen dus onder de vloeren van zijn woning. Die kan dus gans het zootje laten opbreken en nieuwe vloeren laten leggen. Die gaat diep in zijn zakken moeten tasten.

 • willems michel

  Waarom moeten sommige straten aansluiten en worden de mensen zo op kosten gejaagd en andere straten waar nooit een gescheiden riolering komt ? Vanwaar deze willekeur ?