Kunstenaars zetten kapel in de kijker

KLOOSTERRUIMTE WEER OPEN NA 10 JAAR LEEGSTAND

De kapel is na bijna tien jaar leegstand weer in gebruik.
Gaëtan Regniers De kapel is na bijna tien jaar leegstand weer in gebruik.
Na bijna tien jaar leegstand is de kapel van het voormalige klooster terug in gebruik. Drie kunstenaars zullen de volgende maanden wonen en werken in de kapel die maar niet verkocht raakt. "We hopen zo de mogelijkheden van de kapel te tonen aan potentiële kopers", zegt Sofie Vandelannoote van Veneco.

Kunstenaars D.D. Trans, Wannes Goetschalckx en Steven Baelen mogen hun creativiteit de volgende maanden botvieren in de Mariakapel in de Leihoekstraat. Op het koor is voor de kunstenaars een houten module met slaapkamertje ingericht, in de sacristie is een douche en kitchenette geïnstalleerd. Elk van de drie kunstenaars mag er een maand wonen en werken, en stelt dan het eindresultaat tentoon. De 'Solo zomerresidentie' maakt een einde aan de jarenlange leegstand van de kapel, die een tiental jaar geleden nog dienst deed als turnzaal voor de dorpsschool, maar al sinds 2009 te koop staat. Een koper vinden bleek voor intercommunale Veneco een processie van Echternach. Aan ideeën geen gebrek, nochtans. Een restaurant, een loft, een loungecafé, burelen, een kunstgalerij: het zijn allemaal opties die de voorbije tien jaar de revue passeerden.


"Er was zelfs concrete interesse van een bedrijf, maar zij kozen in laatste instantie voor een nieuwbouw", zegt Sofie Vandelannoote van Veneco. De intercommunale kocht destijds de kapel om er een nieuwe bestemming aan te geven. "Dit is en blijft een uniek gebouw, maar er zal wel een grondige renovatie nodig zijn. Langs de buitenzijde zijn wel een aantal herstellingen uitgevoerd aan onder meer het dak."


Dat de kapel op een opknapbeurt wacht, is niet overdreven: er is geen verwarming, de glasramen zijn dringend aan herstelling toe en ook de vloer liep bij eerdere ingrepen flink wat averij op. "Er is niet onmiddellijk een koper, maar we wilden toch een tijdelijke bestemming geven aan de kapel. Op die manier hopen we de mogelijkheden van de kapel te tonen aan potentiële kopers."

In de kapel is een houten module met slaapkamers voor de kunstenaars gebouwd.
Gaëtan Regniers In de kapel is een houten module met slaapkamers voor de kunstenaars gebouwd.

Twee zomerseizoenen

Een gebouw dat niemand (voorlopig) wil, dat is een kolfje naar de hand van kunstenaars. "Voor ons was het ook helemaal niet eenvoudig", zegt Danielle Van Zuijlen van Nucleo. De Gentse vzw werkt in Machelen samen met Studio Start uit Antwerpen en Cas-co uit Leuven. "Wij knappen normaal ruimtes op, die we dan verhuren aan kunstenaars. Hier zitten we in een kapel die tegelijkertijd te koop staat, dat is een ander verhaal. Omdat er geen verwarming is, zal de kapel enkel tijdens de zomermaanden gebruikt worden. We hebben een overeenkomst voor twee zomerseizoenen en stemmen de toonmomenten telkens met de programmatie af op het Raveelmuseum dat hier vlakbij ligt. Voor onze kunstenaars zal het vooral wennen zijn om in een klein dorp te werken, kunstateliers zijn normaal typisch iets voor grote steden."

Kunstenaarsdorp

Voor Veneco lag een tijdelijke bestemming als kunstenaarsatelier voor de hand. "Machelen is een kunstenaarsdorp en ik hoop dat het een mooie, creatieve zomer zal worden", besluit Vandelannoote.