Dorpslegende blijkt niet meer dan mythe

ONDERZOEKERS VINDEN GEEN GANG ONDER KASTEELDREEF

De onderzoekers maakten gebruik van elektroden om na te gaan of er een gang aanwezig was onder de Kasteeldreef.
Foto Gaëtan Regniers De onderzoekers maakten gebruik van elektroden om na te gaan of er een gang aanwezig was onder de Kasteeldreef.
Het verhaal van een onderaardse gang aan het kasteel van Olsene is niet meer dan een mythe. Uit het onderzoek van vorige maand blijkt dat er onder de kasteeldreef absoluut geen gang verborgen is. "Er zit hier zeker geen onderaardse gang", zijn de onderzoekers formeel.

Dat er onder de kasteeldreef een onderaardse gang loopt van het kasteel van Olsene naar Olsenegrot is al decennialang een dorpslegende met allure. De tunnel zou een middeleeuwse vluchtweg zijn voor de kasteelbewoners en sommigen beweerden met stellige zekerheid dat de gang tijdens de Tweede Wereldoorlog -na een ontploffing met een obus- nog hersteld werd.


Nu blijkt de 'tunnel' niets meer te zijn dan een goed verhaal. Op vraag van de cultuurraad gingen wetenschappers vorige maand ter plaatse onderzoek doen, en verwijzen zo het verhaal naar het rijk der fabeltjes. "Het onderzoek gebeurde in de Kasteeldreef, tussen het kruispunt van de Kasteelstraat en de Grote Steenweg en de aansluiting van de Kasteeldreef met de Rotsstraat", legt Jean-Pierre Cnudde uit. De professor emeritus aan de Universiteit Gent voerde het onderzoek uit met oud-collega's ingenieur Eric Beeuwsaert en professor emeritus Patric Jacobs. Deze laatste is voorzitter van de Cultuurraad in Zulte en bracht de bal aan het rollen.

Elektroden

"Binnen de Heemkundige Kring van Zulte vermoedde men het bestaan van deze gang. Blijkbaar zou deze gang ook nog deels zichtbaar geweest bij restauratiewerken aan de 'Rots' halfweg vorige eeuw", legt Cnudde uit. Tot daar het verhaal. De onderzoekers gingen ter plaatse op zoek naar een gang, maar zonder een spade in de grond te steken. Het onderzoeksteam ging op zoek naar een mogelijke gang met door met elektroden gelijkstroom de ondergrond in te sturen. "Een onderaardse gang, deels gevuld met lucht, resulteert normaal in een zeer grote resistiviteit", legt professor Cnudde uit. Maar die waarden werden niet gemeten en de conclusie ligt dan ook voor de hand.

Geen onderaardse gang

"Normaal is de dreef de gedroomde locatie voor de aanwezigheid van een onderaardse gang tussen het Kasteel van Olsene en de grot", klinkt het. "Maar gezien het ontbreken van echt hoge resistiviteiten kan een eventuele onderaardse gang hoegenaamd niet het verloop onder of naast de dreef hebben gevolgd. Er is ter hoogte van de onderzochte site zeker geen gang aanwezig." De enige vraag die nog overblijft is hoe de legende dan wel ontstaan is, maar dat is voer voor een ander onderzoek. "Die legende is er al heel lang", aldus cultuurschepen Michaël Vandemeulebroecke (Open Zulte). "Ik vermoed dat het verhaal is ontstaan omdat het kasteel en de grot dezelfde eigenaar hadden, en er achteraan de grot een holte is. Wellicht dacht men dat dit de toegang was tot een ondergrondse gang. Of de mythe nu zal verdwijnen? Het is en blijft wel een mooi verhaal, vind ik."