Cultuurraad kant zich tegen 'vernieting' Museum Meheus

Peter Bral met de tekst van het legaat in de hand.
Gaëtan Regniers Peter Bral met de tekst van het legaat in de hand.
Cultureel Zulte kant zich steeds feller tegen de herbestemming van het Museum Meheus tot horecazaak. "De salons en de trap die zo karakteristiek zijn voor het huis dreigen onomkeerbaar vernietigd te worden", waarschuwt Peter Bral.

Gisteren was het dag op dag 49 jaar geleden dat Adolphe Meheus overleed. De rijke industrieel liet op zijn sterfbed een legaat opmaken en schonk zijn villa en het bijhorende domein aan de gemeente. "Op voorwaarde dat het een museum zou worden", zegt erfgoedwerker Peter Bral, met het legaat in de hand. Enkele jaren geleden liet de gemeente een groot deel van de museumstukken al veilen. "Vandaag is de rest van het interieur bedreigd", zegt Bral, die zich gesteund weet door de Cultuurraad. Het gemeentebestuur wil van het museum een horecazaak maken, op de bovenverdieping zou de heemkundige kring onderdak krijgen. "De beslissing om een horecazaak te installeren, zorgt ervoor dat de salons die zo karakteristiek zijn voor het huis verdwijnen", klinkt het. Het grootste slachtoffer van de nieuwe bestemming is de monumentale trap, die moet verdwijnen. "In deze statige herenwoning neemt deze trap een centrale plaats in. Het gaat om een typische slingertrap in Louis-Phillippestijl, da is helemaal geen trap 'waarvan je er duizend in een dozijn vindt'."

"Glazen wand"

Schepen van Cultuur Michaël Vandemeulebroecke (Open Zulte) wikt zijn woorden. "De trap moet eruit omwille van de brandveiligheid, dat legt de brandweer ons op. De enige andere optie is om er een glazen wand rond te bouwen, maar dat is duur en weinig zinvol. Hoe jammer het ook is, de trap zal moeten verdwijnen. Dat is de prijs die we betalen om er een nieuwe invulling aan te geven." Peter Bral is het daar niet mee eens. "Als verdediger van de wens van Adolphe Meheus waarschuw ik het gemeentebestuur: de plannen die nu op tafel liggen, zullen het gebouw onomkeerbaar vernietigen." "Dat het legaat niks over een horecazaak zegt? Ja, maar de gemeenteraad besliste dat het gebouw maximaal gebruikt moet kunnen worden door het publiek", reageert Vandemeulebroecke. (GRG)