Beeldbepalende gebouwen Machelendorp krijgen extra bescherming

De panden op de hoek van Machelendorp en de Karperstraat staan al een tijdje leeg.
Anthony Statius De panden op de hoek van Machelendorp en de Karperstraat staan al een tijdje leeg.
De gemeenteraad van Zulte heeft een herziening van het RUP cultuurhistorisch centrum Machelendorp goedgekeurd. “Beeldbepalende gebouwen moeten extra beschermd worden en panden die al lang leegstaan moeten eventueel een andere invulling kunnen krijgen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Olivier Peirs (GVZ).

“In de dorpskern van Machelen staan heel wat waardevolle gebouwen, ik denk maar aan Huis De Leeuw of de woning naast het Raveelmuseum”, zegt schepen Olivier Peirs. “We willen een screening doen van alle gebouwen zodat we kunnen bepalen welke we extra willen beschermen.”

“Een andere aanleiding voor een herziening van het RUP is om de leegstand tegen te gaan. De panden op de hoek van Machelendorp en de Karperstraat zijn momenteel bestemd voor handel of horeca, maar die geraken maar niet ingevuld. Hier moet ook een andere functie aan kunnen worden gegeven, ik denk maar aan diensten en vrije beroepen. Tenslotte moet het nieuwe RUP aan bestaande handelszaken meer de mogelijkheid bieden om uit te breiden. De dorpskern van Machelen moet mee evolueren met de tijd zonder haar authentieke karakter te verliezen.”

Het principe tot herziening van het RUP werd goedgekeurd op de gemeenteraad van dinsdag 26 februari.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.