Baby Mila, geboren met twee melktandjes: “Dit zien we slechts eens om de tien jaar”

Kleine Mila kwam ter wereld met twee bijtklare melktandjes.
Florian Van Eenoo photonews Kleine Mila kwam ter wereld met twee bijtklare melktandjes.
Vrijdagnamiddag is in het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis de kleine Mila Vanhoutegem ter wereld gekomen met twee bijtklare melktandjes in de mond. Volgens de kinderarts maken ze dat in het ziekenhuis hoogstens één keer om de tien jaar mee.

Papa Manolito Vanhoutegem en mama Tatiana Van Cauwenberghe uit Zulte werden omstreeks 14.30 uur de ouders van Mila, een flinke baby van 2,910 kilo. Mila komt terecht in een kroostrijk gezin, ze is het vijfde kindje. Al zagen papa en mama net na de geboorte iets vreemds in haar mondje. Iets dat ze bij hun vier vorige kindjes niet gezien hadden. “De gynaecologe dacht eerst dat het om wat slijmpjes ging, maar toen de vroedvrouw de baby schoonmaakte, zagen we duidelijk twee tandjes onderin haar mondje zitten”, vertelt Manolito. 

Manolito is in het dagelijks leven dakwerker en woont samen met Tatiane in Zulte met hun kinderen Iluna (9), Liâm (6), Ilanah (4) en Alianah (3). Nu is er met Mila een vijfde kindje bijgekomen. “Meteen heeft ze iets wat haar broertjes en zusjes niet hadden bij de geboorte”, gaat Manolito verder. “Maar Mila is kerngezond en dat is voor ons uiteraard het belangrijkste. Die tandjes zijn wel een heel vreemd zicht bij zo’n kleintje en het zal wat wennen worden, maar tegelijk maakt dat ons Mila nu al heel bijzonder meisje.”

Trotse ouders Manolito Vanhauteghem en Tatiana Van Cauwenberghe met dochtertje Mila.
Florian Van Eenoo photonews Trotse ouders Manolito Vanhauteghem en Tatiana Van Cauwenberghe met dochtertje Mila.

Kinderarts Kristien Evens bevestigt dat zoiets bijzonder weinig voorvalt. “In het Sint-Andriesziekenhuis maken we dat misschien een keer om de tien jaar mee. En dan gaat het vaak om één tandje. Twee is helemaal uitzonderlijk. Al is er daar uiteraard helemaal niets mis mee. Reden tot bezorgdheid is er niet. Mogelijk vallen de tandjes wel wat vroeger uit dan gewoonlijk, waardoor het misschien wat langer wachten wordt op de volwassen tanden. Dat valt af te wachten, maar reden tot bezorgdheid is er dus niet.”

Borstvoeding

Luc De Maesschalk van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Tandheelkunde deelt die mening. “Het komt nog voor dat kinderen geboren worden met melktandjes. Dat kan hoegenaamd geen kwaad, al vergt het uiteraard wel wat extra zorg van de kant van de ouders. De tandjes moeten goed verzorgd worden en met zoetigheid en fopspeentjes moet je toch voorzichtig omspringen. Per slot van rekening krijgen we allemaal maar één reeks melktanden. Het grootste nadeel is dat het bij de borstvoeding ook wel een pak minder aangenaam is voor de mama.” Al zal dat laatste geen probleem vormen, want net zoals bij hun oudere kindjes is het koppel niet van plan om borstvoeding te geven.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sandy Van Buynder

  Mijn dochtertje heeft nu 1 melktandje en ik heb nog geen problemen ondervonden tijdens het voeden. Das weer typisch, de mensen wat bang maken. Het is net dat borstvoedingsonvriendelijk advies waardoor veel mensen stoppen of er zelfs niet aan beginnen. Misschien eens stoppen met die stoffige ideeen uit grootmoeders tijd te geloven en je inlezen bij La Leche League voor de juiste adviezen!

 • Liesbet Schouwaerts

  Als een baby correct aanhapt is er geen enkel probleem om borstvoeding te geven met zelfs een hele mond vol tanden hoor. Mijn dochter tot 2 jaar een half gevoed en nooit last gehad van het feit dat ze tanden had en nu ook mijn tweede dochter al 14 maanden aan de borst met ondertussen 8 tanden. Ik hoop dat ze hier in België eindelijk eens gaan stoppen met borstvoeding afschilderen als iets vreselijks, iets dat je beter niet doet want je maakt het jezelf alleen maar moeilijk.

 • Sylvia Phebe Lana Nick

  Mijn dochter van 10jaar worden is ook geboren met 2 onderste melktandjes. Op het moment zelf was het ook eerst een raadsel wat we zagen in haar mondje maar we zagen vlug dat het tandjes waren. De gynaecologe van dienst toen had dit nog niet gezien in heel zijn carrière. Na 2 maanden heb ik haar tandjes moeten laten verwijderen omdat ze niet meer kon drinken doordat ze pijn deden en ze verloor gewicht. Na een paar jaar wachten (5-6jaar)heeft ze haar volwassen tanden gekregen.

 • Eline Van Houtte

  Baby's bijten wel tijdens het borstvoeden... ik spreek uit ervaring. Toen mijn zoontje van 4 maanden 2 tandjes kreeg, is hij er zelf in geslaagd mij tot bloedens toe te bijten. Weliswaar niet expres maar het doet wel degelijk geen deugd!

 • Guido Feytons

  Zucht. Er is geen enkel probleem om een kind met tanden aan de borst te voeden..