"Dit is de rit van onze papa"

FAMILIE ANDRÉ DENYS EN 4.400 ANDERE FIETSEN 'KLASSIEKER VAN HET GOEDE DOEL'

Foto GRG
Met 4.433 fietsers en een opbrengst van 12.530 euro heeft de 'Klassieker van het goede doel' een recordeditie achter de rug. De familie van de vorig jaar overleden oud-gouverneur André Denys bracht een eerbetoon aan hem.

Tevreden organisatoren zaterdag, na afloop van de 'Klassieker van het goede doel - Rit eregouverneur André Denys'. "We hebben 12.530 euro ingezameld voor het goede doel. Een record, net als het aantal deelnemers: 4.433 fietsers", vertelt Bart Van Steenberghe van de organiserende wielertoeristenclub de Leierenners. Bij de aanwezige fietsers niet enkel prominenten zoals Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) en Tom Van Damme, de voorzitter van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond. Ook de familie van de vorig jaar overleden oud-gouverneur André Denys was op de afspraak. Voor hen werd het een bewogen dag. "Dit is de rit van onze papa", vertelt zoon Nicolas Denys (34).

De Rit van de Gouverneur

"De Rit van de Gouverneur (de vroegere naam van het evenement, nvdr.) was één van de dagen waarop we met de hele familie samenkwamen. De fiets betekende heel veel voor mijn vader. Het was niet enkel een hobby, maar een passie. Ze noemden hem niet voor niks de 'Flandrien van de politiek'. Samen met de Leierenners heeft hij zoveel wielertochten gereden." In het geval van Nicolas Denys viel de appel niet ver van de boom. Na een carrière als keeper bij onder andere Club Brugge en AA Gent is de zoon van de oud-gouverneur vandaag aan de slag bij Flanders Classics, organisator van onder andere de Ronde Van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. De familie van de gouverneur reed zaterdag de tocht van 65 kilometer. De perfecte voorbereiding op wat komen gaat. "We hebben ons met de hele familie ingeschreven om in mei deel te nemen aan de vierdaagse van Kom Op Tegen Kanker, da's een belofte die we gemaakt hadden", vertelt Nicolas die samen met zussen Sofie, Valerie en Nathalie en moeder Rita Folens de uitdaging aan gaat. Tijdens hun eigen 'Klassieker van het goede doel' dwaalden de gedachten af naar de grote afwezige.

Trots

"Een vlekkeloze organisatie, een groot aantal deelnemers en een mooi bedrag aan het goede doel kunnen schenken: ik denk dat papa vandaag bijzonder trots zou zijn. Hij was hier graag op deze rit, tussen de mensen. De vele steun na zijn overlijden toont dat hij een graag geziene en gewaardeerde persoon was.


Die erkenning is afgestraald op ons als familie, en dat heeft ons heel veel deugd gedaan. Voor ons is dit een dag met een lach en een traan." Ook voor de Leierenners werd het een dag waarop tussen alle drukte herinneringen kwamen aanwaaien. "Het voelt raar aan, zo zonder André", zegt Bart Van Steenberghe. "Vorig jaar moest hij verstek laten gaan, maar sms'te hij wel constant om de stand van de inschrijvingen op te volgen. Hij was écht begaan met dit initiatief. Voor ons is deze rit een blijvend eerbetoon aan onze fietsvriend."