"Als je dochter zegt: 'Ik wil mijn mama terug', dan twijfel je niet"

SCHEPENAMBT MOEILIJK COMBINEERBAAR MET GEZIN EN EIGEN ZAAK

Exit Annabel Van Poucke...
Gaëtan Regniers Exit Annabel Van Poucke...
Na amper een jaar geeft Annabel Van Poucke (GVZ) de brui aan haar schepenmandaat. "De combinatie van mijn gezin, een eigen zaak en politiek is niet langer houdbaar", klinkt het. Haar opvolger Filip Peers is helemaal nieuw in de politiek en mag de resterende 22 maanden van de legislatuur volmaken.

Een emotionele Annabel Van Poucke (GVZ) maakte gisterenavond haar ontslag bekend. Amper 13 maanden geleden legde de 43-jarige politica de eed af als schepen van Milieu. "De combinatie van mijn gezin, een eigen zaak en politiek is niet langer houdbaar", vertelt ze. "Ik ren van het een naar het ander en merk dat ik eigenlijk overal tekort schiet. Door het vele werk in Ladderland (haar zaak met ex-schepen Rudy Vandermeeren, nvdr) mis ik vergaderingen in het gemeentehuis. Kies ik ervoor om toch te vergaderen, dan moet ik steeds het uurwerk in de gaten houden: dochter Fleur gaat thuis komen van school, Rudy moet nog weg, er wacht een zakelijke afspraak of een vergadering. Daarom stop ik ermee. Ik heb alles gegeven wat ik zowel geestelijk als lichamelijk aan kon. Ik wist dat het niet eenvoudig zou zijn, maar enkel door het te proberen kon ik weten of het doenbaar was. Ik heb zeker geen spijt van mijn sprong in het duister, maar ik merk dat ik uiteindelijk ook maar een mens van vlees en bloed ben. Wat ik onthoud, is dat een schepenambt eigenlijk bijna een fulltime job is. Je kan 's ochtends vroeger beginnen en 's avonds langer werken, maar op twee plaatsen tegelijkertijd zijn? Dat is onmogelijk."


Filip Peers (46) neemt op 1 maart de fakkel over, en wordt van opvolger op de lijst meteen schepen. "Ik wist dat ik aan zet zou komen indien een van onze beide mandatarissen zou stoppen. De volgende drie weken wil ik mij inwerken, al ben ik er gerust op dat alle dossiers in orde zijn. Ik kijk ernaar uit om de volgende twee jaar nieuwe ervaringen op te doen", klinkt het.


Opvallend: de nieuwe schepen heeft net zoals zijn voorgangster een eigen zaak en een gezin. Zal hij dan geen tijd tekort komen? "Mijn vrouw neemt, zeker tijdens het weekend, heel wat taken op zich", klinkt het.

...enter Filip Peers.
Gaëtan Regniers ...enter Filip Peers.

Nieuwe man is zeldzaam

Dat vertellen ook de andere mannelijke schepenen. "Ik heb een fantastische vrouw. Zonder alles wat zij thuis op zich neemt was politiek voor mij niet mogelijk", geeft Olivier Peirs (GVZ) toe. Een gelijkaardig verhaal bij burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). De nieuwe man blijkt in politieke huishoudens een zeldzaam gegeven. "Boodschappen doen, koken, de was, ... daar staan wij voor in", vertellen schepen Sophie Delaere (Open Zulte) en OCMW-voorzitster Linda Detailleur (N-VA). "Het is nu eenmaal zo dat vrouwen thuis meer taken op zich nemen. En als je dochter zegt: 'ik wil mijn mama terug', dan twijfel je niet. Ik wil opnieuw tijd voor haar hebben", besluit de afscheidnemende schepen. Straks moeten de partijen opnieuw 11 vrouwen overtuigen om kandidaat te zijn voor de volgende verkiezingen. Het bezorgt de voorzitters nu al slapeloze nachten.