Vagevuurwijk protesteert tegen nieuwe aanvraag voor drie windturbines: “Onbegrijpelijk dat bedrijf maar blijft proberen”

De buurt verzamelde zopas nabij het terrein waar de windturbines zouden komen (rode cirkel). Aan de linkerzijde zie je de Vagevuurwijk.
rv De buurt verzamelde zopas nabij het terrein waar de windturbines zouden komen (rode cirkel). Aan de linkerzijde zie je de Vagevuurwijk.
De buurtbewoners van de Vagevuurwijk in Zuienkerke zijn verbolgen. Er is immers al voor de derde keer een aanvraag ingediend voor de bouw van drie windturbines langs de N31 nabij de Blankenbergse Steenweg. “Onbegrijpelijk dat dit bedrijf het maar blijft proberen. Wij hebben nu al geluidsoverlast door de Expresweg en slagschaduw door andere windmolens”, zegt de buurt.

De aanvraag van Elicio, W-Kracht en Luminus gaat over de bouw van één windturbine op het grondgebied Zuienkerke, vlak bij de Vagevuurwijk, en twee windmolens in Brugge, op bijna identiek dezelfde plaatsen waar tien jaar geleden en in december 2018 ook een aanvraag voor werd gedaan.

De vorige aanvragen werden telkens geweigerd, onder meer na protest van de bewoners van de Vagevuurwijk, zo’n 250 meter verderop. Ook de gemeente Zuienkerke en stad Brugge adviseerden toen negatief. “Als we overlopen wat wij, als bewoners van de Vagevuurwijk, al hebben aan overlast binnen een straal van één kilometer van onze woning moeten jullie begrijpen dat wij geen extra geluidshinder, slagschaduw en visuele hinder meer kunnen aanvaarden", zegt Frank Bonneure namens het buurtcomité.

Aan de overkant van de Expresweg richting Brugge liggen er al drie rijen windmolens die heel goed hoorbaar zijn bij een zuiden- of oostenwind. Daardoor lijden we economisch verlies door waardevermindering van onze woningen

Buurtbewoners Vagevuurwijk

De buurt verwoordde het zo in haar bezwaarschrift: “De N31 Expresweg passeert bijna letterlijk aan onze achterdeur. We kennen veel geluidshinder, een hele dag door, met veel passerende vrachtwagens van en naar de haven van Zeebrugge. De geluidsmuur die geplaatst werd, is niet doeltreffend en niet lang genoeg. Aan de overkant van de Expresweg richting Brugge liggen er al drie rijen windmolens die heel goed hoorbaar zijn bij een zuiden- of oostenwind. Daardoor lijden we economisch verlies door waardevermindering van onze woningen. Uit recente uitspraken van geschillen leren we dat rechters van mening zijn dat betrokken woningen soms een waardeverlies kunnen kennen van meer dan de helft.”

Een luchtbeeld van waar de windturbines zouden komen.
rv Een luchtbeeld van waar de windturbines zouden komen.

Club Brugge

De inwoners klagen verder nog over visuele vervuiling van het landschap en verstoring van het polderlandschap. “Er wordt in hun aanvraag verwezen naar het voetbalstadion van Club Brugge, dat het uitzicht en het landschap toch zal wijzigen”, gaat Bonneure verder. “Dit is te kort door de bocht. Onlangs werd namelijk beslist dat ze het stadion op de oude site in Sint Andries zullen bouwen.” 

2,5 keer Halletoren

De windturbines zouden tot aan de rotor 180 meter hoog worden, bij de hoogste wiekhoogte zelfs meer dan 230 meter. Ter vergelijking: de Brugse Halletoren is 83 meter hoog. Volgens de buurt zijn dat mastodonten, die helemaal niet in het landschap passen en die ongetwijfeld hinder zouden veroorzaken. “Er wordt in de aanvraag ook totaal geen rekening gehouden met de woningen in de nabijheid. Dat stuit geweldig tegen de borst." Tot 16 juni kan er bewaar aangetekend worden tegen de plannen.