SOS Reptiel leert brandweer omgaan met slangen

Mario Goes toont het Gentse brandweerkorps hoe je een slang kan vasthouden.
Foto Proot Mario Goes toont het Gentse brandweerkorps hoe je een slang kan vasthouden.
SOS Reptiel, het reptielenasiel langs de Oostendse Steenweg in Zuienkerke, kreeg gisteren het Gentse brandweerkorps over de vloer. Ook de Brugse brandweerlui leerden er al hoe ze met de soms gevaarlijke dieren moeten omgaan.

In SOS Reptiel verzamelde gisteren het Gentse brandweerkorps voor een opleidingssessie. 60 brandweermannen leerden hoe ze moesten omgaan met onder meer een boa constrictor, een korenslang en een leguaan. Eerder al werkten ook 90 brandweermannen van het Brugse korps er opleidingssessies af. "Wanneer mensen een slang in hun woonkamer vinden, is het meestal de brandweer die ter plaatse mag gaan om het dier te vangen. Het is belangrijk dat zo'n dier zo vlot mogelijk gevangen kan worden", vertelt Mario Goes van SOS Reptiel. Het Brugse korps heeft ondertussen wel de basisopleiding achter de rug, maar veel interventies met reptielen hebben ze voorlopig nog niet gehad. "Het is belangrijk dat de brandweerlui degelijk voorbereid zijn, mochten er toch meer zo'n interventies binnenkomen. Het is dus goed dat ze een basiskennis hebben", vertelt Alain Van Loo, officier operaties bij de Brugse brandweer. Voor het reptielenasiel, dat het financieel niet makkelijk heeft, zijn de opleidingen een bron van inkomsten. "We moeten het doen met giften, sponsors en benefieten", aldus Goes. Wie het asiel wil steunen, kan terecht op de website www.sosreptiel.be.


De organisatie doet momenteel ook mee met een wedstrijd van ING om kans te maken op 1.000 euro. Stemmen kan op www.ing.be/solidarityaward. (MVHB)