Provincie wil geen windmolens langs N31

Michel Moens
De provincie West-Vlaanderen heeft windmolenbouwer Elicio een omgevingsvergunning geweigerd.

De aanvrager wilde twee grote windturbines plaatsen op de grens tussen Brugge en Zuienkerke, ten westen van de N31. De Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC), de departementen Omgeving en Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid en de gemeentebesturen van Brugge en Zuienkerke brachten hiertegen een ongunstig advies uit. “Deze windmolen kwam gewoon te dicht bij de bewoning”, zegt Alain De Vlieghe, de burgemeester van Zuienkerke. “Ik ben voor duurzame energie, maar dan wel in combinatie met een goede ruimtelijke ordening. Een windmolen op deze plaats veroorzaakt hinder.”

De deputatie van de provincie West-Vlaanderen weigert nu om een omgevingsvergunning toe te kennen. “Er is momenteel te weinig duidelijkheid over de mogelijkheden tot ontwikkeling ten oosten van de N31 en over de vraag hoe windturbines langs de westelijke kant zich daartoe kunnen verhouden”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V). In de ruimere omgeving staan al heel wat windturbines. “Om de hinderaspecten van de gevraagde windturbines met zekerheid te kunnen inschatten en beoordelen moet er eerst duidelijkheid en zekerheid zijn rond de effecten van al die windturbines. Wij houden rekening met alle bezwaren en adviezen van bewoners en andere betrokken partijen. Die worden naast elkaar gelegd en op basis daarvan nemen we een beslissing.”

Tijdens het openbaar onderzoek werden er 31 bezwaren ingediend in Brugge en 138 in Zuienkerke.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.