Zoutleeuw zet haar dorpen in de verf

Luc Willems en burgemeester Jos Ceyssens bij het pas geverfde bordje van Dormael.
Foto Bollen Luc Willems en burgemeester Jos Ceyssens bij het pas geverfde bordje van Dormael.
De stad Zoutleeuw wil de identiteit van haar deelgemeenten weer meer in de verf zetten, letterlijk dan toch. De technische dienst is gestart met het herschilderen van de oude naammarkeringen in cement, die je nog her en der op huizen kan waarnemen.

Naar aanleiding van een vijftigjarige huwelijksverjaardag op de Zoutleeuwse Steenweg vroegen de bewoners aan de burgemeester of het niet mogelijk was om de volledige gecementeerde silhouetten van de letters van 'Dormael' op hun woning weer in oorspronkelijke staat te herstellen. "We vonden dat een heel leuk idee", zegt burgemeester Jos Ceyssens (CD&V). "Zo zijn we op zoek gegaan naar andere dergelijke overblijfselen van vermoedelijk zestig à zeventig jaar geleden, die dienden om dorpen aan te duiden."


Luc Willems van de technische dienst heeft intussen de uit de kluiten gewassen wegwijzer aan de Zoutleeuwse Steenweg opnieuw zichtbaar gemaakt. "Ik ben nu begonnen aan een exemplaar in de Stationsstraat, recht tegenover het schooltje", vertelt Luc. "Heel veel werk heb ik daar niet aan. Ik was het paneel af, waar nodig wordt het hersteld en dan komt er een nieuwe lik verf over."


"Het is misschien geen grote investering, maar het gaat hier om een beetje nostalgie", reageert burgemeester Ceyssens. "Zo'n verwijzing naar vroegere tijd is altijd charmant en geeft een identiteitsgevoel aan een dorp zoals bijvoorbeeld Dormaal, dat vroeger een gemeente op zich was, voor de fusie met Halle-Booienhoven en later met Zoutleeuw."


Ceyssens vermoedt dat er in het Hageland nog veel van dergelijke dorpsmarkeringen te vinden zijn. "Het zou leuk zijn mochten ook de omliggende dorpen die weer meer zichtbaar maken. We merken dat de meeste eigenaars van de woningen, waarop dergelijke aanduiding werd gemaakt, geen bezwaar hebben tegen een herschildering. Op die manier kan je de dorpen en deelgemeenten weer extra in de verf zetten." (VDT)