Opnieuw middernachtmis in Zoutleeuw

DOOR WERKEN AAN SINT-LEONARDUSKERK WIJKT VIERING UIT NAAR OCMW-GEBOUWEN

Federatiepastoor Johnny Van Rompuy in de Sint-Elisabethskapel in de OCMW-gebouwen, waar de middernachtmis dit jaar zal plaatsvinden.
Foto Bollen Federatiepastoor Johnny Van Rompuy in de Sint-Elisabethskapel in de OCMW-gebouwen, waar de middernachtmis dit jaar zal plaatsvinden.
Na een jaar onderbreking vindt er op kerstavond 24 december opnieuw een middernachtmis plaats in Zoutleeuw. De Sint-Leonarduskerk staat wel nog in de steigers en dus wijkt de viering uit naar de Sint-Elisabethskapel in de administratieve gebouwen van het OCMW aan de Gete. "Een echte middernachtmis komt hier stilaan minder en minder voor", aldus federatiepastoor Zoutleeuw-Geetbets Johnny Van Rompuy.

De middernachtmis: het is op nog enkele plaatsen een traditie die in ere gehouden wordt. Zo ook in Zuurbemde (Glabbeek), Averbode en Schoonderbuken, maar op de meeste plaatsen wordt die viering vroeger op de avond geplaatst. "Toch is dat een prachtige viering", weet Van Rompuy. "De stilte waarin Christus geboren is, komt hier helemaal tot zijn recht. En we zien toch dat veel mensen daar nood aan hebben. De viering in Zoutleeuw telt jaarlijks zo'n honderd aanwezigen uit de hele regio."


Vorig jaar kon de middernachtmis niet plaatsvinden in Zoutleeuw omdat de Sint-Leonarduskerk in de steigers staat. "Dat is nog steeds het geval door stabiliteitsproblemen", zegt Van Rompuy.

Mooie viering

"Na de buitenkant worden in februari de werken aan het schip gestart. Die zullen ongeveer twee jaar duren. De kerk blijft die periode gesloten voor erediensten. Voor toerisme gaat ze vanaf april wel gedeeltelijk toegankelijk blijven. De bezoekers kunnen de pronkstukken van de kerk, op de sacramentstoren na, dan bekijken in de koorommegang."


Van Rompuy is het OCMW heel dankbaar dat het de oude Gasthuiskapel aan de Prins Leopoldplaats ter beschikking stelt voor de eredienst op zondag en nu ook voor de middernachtmis. "Het zal een mooie viering van ongeveer een uur worden, die opgeluisterd wordt door solist Peter Caniere uit Rummen, die a capella Gregoriaanse liederen zal brengen."

Drukke tijden

Het zijn drukke tijden voor pastoor Van Rompuy. Naast de middernachtmis staan er nog maar liefst vier vieringen op de agenda. "Ik start op 24 december om 17 uur met een gezinsviering in Halle-Booienhoven, waar toch heel wat jeugdig volk op af komt. Om 22 uur is er in Hogen een kerstviering, die telkens mooi verzorgd wordt door de misdienaarswerking. We sluiten de dag af met de middernachtmis om dan naadloos over te gaan in Kerstmis, waar om 10 uur de hoogmis van alle parochies plaatsvindt in Geetbets.


Om 18 uur vindt er tot slot een knusse viering met kaarslicht plaats in de kapel aan de Ossenweg in Zoutleeuw. Of ik zelf nog veel kan vieren? Tussendoor eet ik iets en na de middernachtmis kraken we een flesje champagne."