Man in levensgevaar na explosie in woning

BRAND UITGEBROKEN NA ONTPLOFFING VUURWERK

Door de explosie sprong ook al het glas uit de ruiten.
Bollen Door de explosie sprong ook al het glas uit de ruiten.
Bij een ontploffing in een woning in de dorpsstraat in Halle-Booienhoven bij Zoutleeuw is zaterdagavond een 33-jarige man zwaargewond geraakt. De explosie werd veroorzaakt door vuurwerk dat tot ontploffing kwam.

In een pand in de Dorpsstraat was brand uitgebroken door een ontploffing die werd veroorzaakt door vuurwerk dat in een kist in de woning opgeslagen was. Hoe het vuurwerk tot ontploffing kwam, is nog niet duidelijk. Verschillende ambulances en hulpverleners snelden ter plaatse nadat ze iets voor 20 uur een oproep kregen voor een explosie gevolgd door een woningbrand en verschillende personen nog in de woning aanwezig waren. Bij aankomst van de hulpdiensten bleken de kinderen al in veiligheid te zijn gebracht. De vrouw van het nieuwe samengestelde gezin bleek niet gewond. Haar 33-jarige partner liep zware brandwonden op over een groot deel van zijn lichaam en verkeert nog steeds in levensgevaar.


Daniël Vermeylen, zaakvoerder van het eetcafé De Vierslag wat verderop in de straat, keerde te voet huiswaarts toen hij plots voor hem de woning zag ontploffen. "Geen twintig meter van me af gebeurde het. Als ik enkele seconden eerder was, had ik mogelijk de volle laag op me gekregen. Ik rende naar de zaak om alarm te slaan, één van de aanwezige klanten, Herwig Van Hellemont uit Zoutleeuw, kwam mee naar de getroffen woning om hulp te bieden."

Het huis moest wegens instortingsgevaar gestut worden.
Bollen Het huis moest wegens instortingsgevaar gestut worden.

Zware brandwonden

Daar trof het duo achter een hek een dame in paniek aan. Het hek bleek echter slotvast, net als de voordeur van de woning. Herwig klom dan maar over het hek om hulp te bieden. "Er bleken ook twee kinderen aanwezig te zijn. De kleuter, een meisje, had brandwonden opgelopen aan haar arm en voetje. De jongeman van ongeveer een jaar of acht bleek ongedeerd. Om de kinderen in veiligheid te brengen, tilde ik ze over het hek waar Daniël ze opving. De man had zeer zware brandwonden opgelopen en was zelf nog op eigen kracht buiten in een kinderbadje gekropen", vertelt Herwig.


"In de woning waren verschillende kleine brandhaarden ontstaan zoals in de keuken, badkamer en wc. Die kon ik blussen en ontfermde me dan verder over het slachtoffer. Ook die besprenkelde ik met de tuinslang. Gelukkig waren hulpdiensten snel ter plaatse en konden die de poort forceren en de man de eerste zorgen toedienen", gaat hij verder.


Intussen werden de kleuter en de vrouw opgevangen in het eetcafé van Daniël. De jonge knaap werd eveneens opgevangen door omstaanders. De brandweer van Landen bluste nog wat na in de woning en kon een tijd later ook de mopshond des huizes gezond en wel aantreffen, al had het beestje zich uit grote angst weggestoken. De 33-jarige Matty F. werd overgebracht naar het brandwondencentrum. Ook de kleuter werd voor verzorging overgebracht, net als de vrouw en de jongen die in shock verkeerden.

De moeder en haar zoontje worden opgevangen door een buurtbewoonster.
Bollen De moeder en haar zoontje worden opgevangen door een buurtbewoonster.

Oorzaak nog niet bekend

De politie stelde het parket op de hoogte en ook Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) kwam ter plaatse. Het team werkte zowat de hele dag door tot gisterenmiddag. Even vreesde men dat men de hele buurt moest ontruimen omdat er nog vuurwerk en producten om vuurwerk te maken aanwezig waren in de woonst en er ook nog restjes smeulden. Debrandweer kon gelukkig ook die smeulende restjes blussen. De woning moest echter wel gestut worden wegens instortingsgevaar. De achteraanbouw kreeg het het hardst te verduren.


DOVO haalde nog een hele hoop vuurwerk uit het huis. Dat werd in de namiddag in een veld in de buurt op een veilige manier tot ontploffing gebracht. Het Leuvense parket kon gisteren nog niet veel kwijt over het incident. "Een branddeskundige, het labo en een wetsdokter kwamen ter plaatse om de juiste omstandigheden te onderzoeken. Het slachtoffer verkeerd in levensgevaar, de partner hebben we -buiten een eerste relaas- gezien de omstandigheden nog niet kunnen verhoren. Wel waren er verschillende kisten met vuurwerk in de woning aanwezig. Waarom het tot een ontploffing is gekomen is nog niet geweten, verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen."