Heel wat scholen blijven woensdag gesloten als gevolg van “nutteloze staking in het onderwijs”

Het schooltje in Kapellen zal woensdag gesloten blijven.
Bollen Het schooltje in Kapellen zal woensdag gesloten blijven.
Heel wat scholen in het Hageland blijven aanstaande woensdag gesloten. Dat blijkt uit een rondvraag. Heel wat ouders zitten met de handen in het haar omdat er zelfs geen opvang voorzien is. “De werkende mensen zijn hier de dupe van”, zegt ouder Mario Bonnast.

De stakingsbereidheid in het onderwijs lijkt groter dan verwacht. Heel wat scholen houden woensdag de deuren gesloten. Een van die scholen is De Bron in Budingen. “De ouders worden hier volledig in de kou gezet”, zegt Mario. “Er zou toch minstens een opvang moeten voorzien worden! In andere scholen van Korzo kan dit blijkbaar wel, zoals in de vestiging van De Regenboog in het naburige Neerlinter. Waarom kan dat in onze school dan niet? Staken is ieders volste recht, maar werken is dat voor ouders ook.”

“Uiteraard betreur ik dit, maar stakingsrecht is, zoals je weet, wettelijk verankerd”, reageert Zoutleeuws burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V). “Vanuit de stad voorzien we in de namiddag opvang in de buitenschoolse kinderopvang. We hebben helaas niet de organisatorische mogelijkheden om de hele dag opvang te garanderen.”

Zelfs niet op straat

In Glabbeek houdt ook het schooltje in Kapellen de deuren gesloten. “Ik betreur deze ‘nutteloze nationale staking van de onderwijsvakbonden’”, reageert Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “Vooral omdat de stakende leerkrachten zelfs niet op straat komen om te gaan betogen, maar gewoon een dag thuis blijven met een stakingsvergoeding. Deze nationale stakingsdag van het onderwijs heeft gewoonweg geen voorwerp, men weet zelfs niet tegen wat men gaat staken, want deze nationale staking is er eentje tegen het nieuw beleid van een volgende regering die we pas eind mei gaan kiezen.”

Volgens Reekmans zouden de onderwijsvakbonden hun tijd beter steken in het opmaken van een memorandum van noden en eisen dat men voor de verkiezingen aan alle partijen geeft. 

“Als dan de nieuwe regering hier geen rekening mee houdt, dan moet je inderdaad staken en ben ik zelfs de eerste om mee te gaan staken aan de zijde van de leerkrachten voor goed onderwijs. Maar deze staking net voor de verkiezingen heeft compleet geen nut en brengt alleen ouders in problemen, omdat ze in allerijl opvang moeten gaan zoeken voor hun kinderen als de school die dag zou dicht blijven.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • GERBRAND HUTS

    Uit plat politiek opportunisme gaat meneer Reekmans nu even iedereen in het onderwijs in een slecht daglicht stellen omdat een aantal ouders in zijn dorp klagen dat ze hun goedkope kinderopvang kwijt zijn. Waar was hij toen de pensioenleeftijd op 67 werd gebracht? En trouwens: slechts een klein gedeelte van de stakers krijgt een (kleine) stakingsvergoeding, de meerderheid is geen lid van een vakbond, maar staakt toch, ondanks het financiële verlies, omdat het water hen tot aan de lippen staat.