"Zeldzame vogel spotten geeft kick"

VOGELKIJKER PHILIPPE SMETS GEEFT OP 1 MEI RONDLEIDING IN HET VINNE

Birdwatcher Philippe Smets heeft al 265 soorten in de regio waargenomen.
Foto Bollen Birdwatcher Philippe Smets heeft al 265 soorten in de regio waargenomen.
Op 1 mei kan je deelnemen aan een geleide vogelwandeling in het provinciedomein Het Vinne. Gids van dienst is Philippe Smets. Hij kijkt al 45 jaar naar vogels in de natuur en het boeit hem nog steeds.

Philippe vertelt honderduit over zijn hobby.


"Vogels kijken tijdens een wandeling in de natuur is zeer spannend. Door het wisselen van de seizoenen variëren de vogelsoorten en is het onvoorspelbaar welke soorten je zal tegenkomen. In de winter zie je vogels uit het noorden, die hier komen om te overwinteren omdat ze vluchten voor de sneeuw in hun geboortestreek. Zodra het zachter wordt door het naderen van de lente, trekken ze terug naar hun broedgebieden."

Zomergasten

"Als het lente is, komen dan weer veel zomergasten terug vanuit het zuiden", gaat Philippe verder. "Ze hebben overwinterd in Afrika omdat het insecteneters zijn. Zwaluwen, koekoeken en ooievaars zijn de bekendste soorten, maar erzijn heel wat andere vogels die niet gekend zijn bij het grote publiek. Als we de herfst naderen, is er de vogeltrek en zien we vogels voorbijvliegen die gebroed hebben in Noord-Europa en overwinteren in Spanje of Afrika. Kraanvogels bijvoorbeeld, maar ook ooievaars, visarenden, kieviten en leeuweriken. Soms wordt er al eens een zeldzame vogel waargenomen en dat geeft toch echt een kick. De adrenaline stroomt dan door mijn bloed. Zo heb ik eens een zeearend zien overvliegen en een ralreiger langs de waterkant gespot. Ook toen ik vijf vale gieren zag overzweven, was ik net als de gieren het noorden kwijt."


Om een idee te krijgen hoeveel soorten Philippe ziet op een jaar, houdt hij waarneminslijstjes bij.


"In totaal heb ik 265 soorten in de regio waargenomen. De jaarlijst 2016 was goed voor 208 soorten in de regio Oost-Brabant. Op mijn Belgische lijst staan 345 soorten."

Geen dure hobby

Vogels kijken, is geen dure hobby, volgens Philippe. "Een goede vogeldeterminatiegids kost 25 euro en voor 450 euro heb je al een goede verrekijker. Meer heb je niet nodig."


Wie graag eens mee gaat op stap gaat om een impressie te krijgen van wat er allemaal rondvliegt, is er een geleide vogelwandeling op 1 mei. Het vertrek vindt plaats om 7 uur op de parking van Het Vinne. Het einde is gepland rond 10 uur.