"Begrip voor werken, maar modderdrek kotsbeu!"

GEDULD BEWONERS JODENSTRAAT OP NA VIJF MAANDEN OVERLAST

Bewoner Dirk Boonen is uitgegleden in de modder en houdt er een verstuikte voet aan over.
Foto Bollen Bewoner Dirk Boonen is uitgegleden in de modder en houdt er een verstuikte voet aan over.
De bewoners van de Jodenstraat zijn de modderpoel, als gevolg van ingrijpende werken, in de straat beu. "We weten dat de werken moeten gebeuren, maar zoveel overlast hadden we toch niet verwacht", reageert bewoner Dirk Boonen (48). De aannemer toonde meteen begrip en liet gisteren nog de weg fatsoeneren.

"De werken zijn bij ons ongeveer vijf maanden aan de gang en het gaat hier van kwaad naar erger", zegt Dirk. "In juli 2016 zijn ze gestart op de Leenhaag, waar beton werd uitgebroken. Dat beton is in een weide vlak naast onze woning gedropt en daarna gebroken. Ik moet waarschijnlijk niet uitleggen hoeveel stof en lawaai dat heeft teweeggebracht. Door de trillingen begon ons huis bovendien heel wat barsten te vertonen. Dit is een verzekeringsdossier geworden. Drie maanden geleden is men echter gestart met de rioleringswerken. En toen rolden we gewoon verder in de miserie."

Uitgegleden

"Men heeft de grond droog getrokken en dat grondwater heeft men via sleuven proberen op te vangen. Maar het meeste is gewoon langs de weg naar beneden gelopen en helaas wonen wij onderaan de weg", zegt Dirk met een zucht. "De modder voor onze deur is dan ook een dik laagje geworden, zeker met de regenbuien van de laatste dagen. Gisterochtend ben ik in de modder uitgegleden en heb ik mijn voet verstuikt, met als gevolg dat ik vandaag niet kon gaan werken."


"Maar dat is nog niet alles", gaat Dirk verder. "Onze telefoonkabel is al twee keer losgetrokken, de waterleiding is ook al eens kapot getrokken en we hebben al zonder elektriciteit gezeten. Tot overmaat van ramp werd onze oprit tot drie maal toe opgebroken toen men op zoek ging naar een kabel voor de televisie, maar die hebben we niet eens. Maar gisteren is de bom ontploft toen bepaalde werkmensen onze privé-eigendom gebruikten om naar hun werfkeet te gaan, zodat ze niet door de modder moesten, terwijl wij zelf met ons botten door de modder moeten en aan de auto van schoeisel moeten wisselen. Er zijn grenzen aan ons geduld!"

Steengruis gegoten

De aannemer zette de werken gisteren even stil in een poging de modder wat op te ruimen. "Het is een slechte tijd om in te werken natuurlijk", klonk het. "We hebben nu de oude riolering weer even aangesloten, zodat het water zo meer weg kan." Er werd ook wat steengruis gegoten, zodat de weg opnieuw weer wat begaanbaar werd.


"De aannemers doen wat ze kunnen om de hinder zoveel mogelijk te beperken", zegt burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V). "Dat vragen we hen ook herhaaldelijk. Maar het gaat hier natuurlijk om ingrijpende werken: niet alleen de riolering wordt vernieuwd, maar ook de gasleiding, de waterleiding en alle nutsvoorzieningen, net als het wegdek. Het is telkens een hele puzzel om de agenda's van alle actoren op het terrein samen te krijgen, en die puzzel moet regelmatig opnieuw gemaakt worden omdat de situatie continu wijzigt. Dat heeft te maken met de onderaannemers, die de werken soms stil leggen en elders op een werf starten. We hebben dan ook een aangetekende brief verstuurd naar alle aannemers en onderaannemers met de vraag om hier nu verder te doen, zodat de werken niet nodeloos meer tijd in beslag nemen. We vragen de bewoners om nog even geduld op te brengen voor de situatie en door de zure appel te bijten. Het eindresultaat zal zeker de moeite waard zijn."