Zaal Rhetorica nog tot 2025 thuishaven van CC Zoetegem

Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor bouw nieuw cultuurcentrum in volle voorbereiding

Het huurcontract voor zaal Rhetorica en de Foyer werd met vier jaar verlengd.
Ronny De Coster Het huurcontract voor zaal Rhetorica en de Foyer werd met vier jaar verlengd.
Het stadsbestuur van Zottegem heeft met de eigenaars van zaal Rhetorica een overeenkomst bereikt om de huur van het gebouw te verlengen tot 2025. “Zo verzekeren we dat CC Zoetegem en de lokale verenigingen hun cultuuraanbod kunnen voortzetten in zaal Rhetorica in afwachting van de bouw van onze nieuwe cultuurzaal en academie", zegt schepen van Cultuur Lieselotte De Roover (CD&V).

De bouw van een nieuw cultuurcentrum, een nieuwe academie voor muziek, woord en dans en een ondergrondse parking is één van de absolute prioriteiten in deze legislatuur. “Een volgende stap in de procedure wordt nu gezet door het Ruimtelijk Uitvoeringsplan van de Sanitarysite voor te bereiden voor de bouw van het nieuwe CC en de academie. Bovendien verzekeren we ons in de tussentijd ook verder van de huur van de huidige Rhetorica en de aanpalende Foyer”, weet burgemeester Jenne De Potter (CD&V).

Burgerparticipatie

Omdat de huidige bestemming van het terrein naast Sanitary ruimte voorzag voor sociale huisvesting, moet door de stad een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan worden opgemaakt. Schepen van Ruimtelijke Ordening Matthias Diependaele (N-VA) zette de eerste stap door de goedkeuring van de startnota op het college van burgemeester en schepenen. “Na het goedkeuren van de startnota gaat het RUP naar een eerste raadpleging. We voorzien daarbij een infomarkt om te zorgen voor de nodige burgerparticipatie. Daarop kunnen burgers vragen stellen en opmerkingen meegeven voor de verdere uitwerking van het RUP. Later volgt er ook nog een openbaar onderzoek waarbij een tweede maal bezwaren of opmerkingen kunnen worden meegegeven. Als stadsbestuur hechten we bijzonder veel belang aan het betrekken van onze inwoners. We proberen snel voortgang te maken, maar moeten toch gauw rekenen op een jaar tijd om dit rond te krijgen. Later wordt dan op basis van de RUP een bouwvergunning aangevraagd", zegt Diependaele.

Verlenging huurcontract

Na heronderhandelingen bereikten het stadsbestuur en de eigenaars van zaal Rhetorica ook een akkoord over de verlenging van het huurcontract van de Rhetorica en Foyer tot 30 juni 2025. Dat huurcontract liep normaal af op 30 juni 2021. “Dat vermijdt dat we op zoek moeten naar alternatieven, die altijd minder geschikt zullen zijn. De verlenging van de huurovereenkomst betekent ook dat de contractvoorwaarden voor de uitbating van Cultuurcafé Foyer wijzigen. De concessie wordt opnieuw opengesteld en zal ook lopen tot 30 juni 2025", voegt schepen Lieselotte De Roover daar nog aan toe.

De nieuwe cultuurzaal en academie komen op de Sanitarysite.
Repro Ronny De Coster De nieuwe cultuurzaal en academie komen op de Sanitarysite.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.