Werken in Erwetegemstraat maandag van start: nieuwe spoorwegbrug wordt ter plaatse gemaakt en in berm geschoven

De spoorwegbrug brokkelt al een tijd af. Infrabel plaatste netten om de brokstukken op te vangen.
Foto Ronny De Coster De spoorwegbrug brokkelt al een tijd af. Infrabel plaatste netten om de brokstukken op te vangen.
De werken aan de spoorwegbrug in de Erwetegemstraat in Zottegem gaan maandag 4 maart van start. “Het gaat om ingrijpende werken waarbij de brug wordt verbreed en de Erwetegemstraat wordt recht getrokken", zegt schepen van openbare werken Matthias Diependaele (N-VA).

De brug in de Erwetegemstraat brokkelt al enkele jaren af en Infrabel plaatste al netten om de vallende brokstukken op te vangen. Maar dat is niet het enige probleem, want ook de zijkanten van de brug vertonen steeds meer barsten. Infrabel heeft al langer plannen klaarliggen om een nieuwe brug te bouwen in de Erwetegemstraat ,maar heeft die tot op heden nog niet uitgevoerd. Daar komt maandag verandering in. 

“De tunnel die de Erwetegemstraat en Meerlaan met elkaar verbinden, is al jaren een doorn in het oog van veel weggebruikers. Hij is zeer smal, waardoor het onmogelijk is om er te passeren met twee auto’s. Bovendien wordt het zicht er belemmerd door een S-bocht. Die S-bocht wordt nu rechtgetrokken. De nieuwe doorgang wordt heel wat comfortabeler, want de voertuigen kunnen er elkaar kruisen. Bovendien komt er aan beide zijden ook nog eens een voetpad. De nieuwe brug moet ook aansluiten op de spooroverweg even verderop. De bestaande brug wordt opgevuld zodat er een hoge berm overblijft. De nieuwe brug wordt ter plaatse gemaakt op het stukje grond net voor de tunnel, aan de kant van de Meerlaan, en daarna in de berm geschoven, rechts van de bestaande tunnel", zegt Matthias Diependaele.

Tot november

Om deze werken uit te kunnen voeren, zal de huidige tunnel in de Erwetegemstraat worden afgesloten vanaf 27 mei tot het eind van de werken, in november. In samenspraak met de stad Zottegem, AWV en de politie wordt een omleiding opgemaakt voor alle verkeer. Alle huizen blijven steeds bereikbaar. Tijdens het weekend van 15 en 16 juni zal er zowel overdag als ‘s nachts gewerkt worden, vanaf vrijdagnacht tot en met zondagnacht. Deze werken zullen enige geluidshinder met zich meebrengen.

Geen treinverkeer

Het treinverkeer wordt tijdelijk onderbroken tijdens het weekend. NMBS legt een vervangende busdienst in.  “In samenspraak met de NMBS zorgen we voor een correcte informatie voor de buurtbewoners. Ze krijgen allemaal een pamflet in de brievenbus en we plaatsen het ook op de webstek van de stad en op sociale media. Buurtbewoners die nog vragen hebben, kunnen altijd contact opnemen met mij", geeft Diependaele nog mee.

De werken zullen 250 kalenderdagen in beslag nemen en de kostprijs wordt geraamd op bijna één miljoen euro, waarvan het overgrote deel wordt betaald door Infrabel. De 16.740 euro die de stad Zottegem voor haar rekening neemt, heeft vooral betrekking op de voetpaden. Het Agentschap Wegen en Verkeer betaalt 88.000 euro voor de nieuwe rioleringen en nutsleidingen.

Schepen van openbare werken Matthias Diependaele.
Frank Eeckhout Schepen van openbare werken Matthias Diependaele.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.