Vierdejaars houtbewerking maken tien bijenhotels voor de stad

De vierdejaars Houtbewerking maakten voor elke deelgemeente een bijenhotel.
Frank Eeckhout De vierdejaars Houtbewerking maakten voor elke deelgemeente een bijenhotel.
De vierdejaars Houtbewerking van het Provinciaal Technisch Instituut in Zottegem hebben tien bijenhotels gemaakt voor de stad. “In elke deelgemeente wordt zo’n bijenhotel geplaatst", zegt schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V).

Bij het ondertekenen van het bijencharter in juni 2017 engageerde de stad Zottegem zich om naast sensibilisering en het creëren van een stuifmeelrijke omgeving een lokaal actieplan uit te werken om zo de titel van bij-vriendelijke gemeente te verkrijgen. Om die titel van bij-vriendelijke gemeente extra kracht bij te zetten, sloegen de milieudienst van de stad Zottegem en het PTI de handen in elkaar. “Ik ben heel blij met deze samenwerking. Toen we voorstelden om tien bijenhotels te maken voor de stad, ging de school meteen akkoord. Momenteel wordt ook hard gewerkt aan de opmaak van bijenroutes en werkmappen voor het lager onderwijs. Hiervoor kreeg de milieudienst bijstand van de zesdejaars van het KAZ in kader van hun 3D-stage. Na de paasvakantie zullen alle lagere scholen uitgenodigd worden om deel te nemen aan onze gloednieuwe bijenwandelingen. Dit is een nieuwe stap om van Zottegem een bij-vriendelijke gemeente te maken. Bijen leveren immers een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Veel groenten en fruit zouden verdwijnen zonder de bij. Daarom is het belangrijk dat we deze bijenhotels plaatsen om zo nestplaatsen te creëren voor de solitaire bijen", weet schepen Leen Goossens.

Directeur Marleen Verdonck blikt tevreden terug op de samenwerking met de stad. “Wij zijn heel tevreden dat we samen met het stadsbestuur zo’n prachtig project mochten verwezenlijken. Dit past volledig binnen onze MOS(Milieuzorg Op School)-werking. Ik moet mijn supergemotiveerde vierdejaars Houtbewerking en hun leerkracht Steven Van Der Massen bedanken. De voorbije maanden werkten zij keihard aan deze bijenhotels en het eindresultaat is verbluffend. Wij zijn dan ook heel verheugd dat we deze bijenhotels kunnen laten bewonderen tijdens onze opendeurdag op zondag 28 april", voegt de directeur daar nog aan toe.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.