VIDEO. Buurtbewoner haalt man uit brandende woning, vrouw gered door brandweer

Burgemeester Jenne De Potter luistert naar het verhaal van Curt (r).
Frank Eeckhout Burgemeester Jenne De Potter luistert naar het verhaal van Curt (r).
Een buurtbewoner heeft vrijdagvoormiddag een 62-jarige man gered uit een brandende woning in de Rijkestraat in de Zottegemse deelgemeente Strijpen. “Ik wilde nog terugkeren om ook zijn vrouw te redden, maar de brand woedde te hevig", vertelt Curt Van Caenegem. De 65-jarige vrouw werd uiteindelijk door de brandweer gered en ter plaatse gereanimeerd. 

Curt Van Caenegem van café ‘t Gemeentehuis aan de kerk in Strijpen trilt nog na als hij zijn verhaal vertelt. “Om 10.21 uur kreeg ik telefoon van een klant. Hij zag vlammen door de voordeur van de woning. Ik vroeg hem om de brandweer te bellen. Ik ben meteen naar daar gesneld en merkte de vlammen al van ver op. De man trof ik aan ter hoogte van de achterdeur. Hij stond op het punt het bewustzijn te verliezen. Ik heb hem naar buiten gesleurd en met behulp van een andere buur tot op de stoep gedragen. Hij stamelde dat ook zijn vrouw nog binnen was. Volgens hem was ze in de woonkamer toen de brand uitbrak", getuigt Curt.

De cafébaas probeerde nogmaals de woning binnen te dringen maar werd afgeschrikt door de hitte en de felle vlammen. “Had ik nu maar een jas aan. Dan was ik misschien binnen geraakt. In mijn T-shirt lukte dat helaas niet. Misschien had ik dan de vrouw ook wel kunnen redden", mijmert Curt. Burgemeester Jenne De Potter geeft de man een schouderklopje en vertrouwt hem toe dat hij alles gedaan heeft wat binnen zijn mogelijkheden lag. 

“Curt hoeft zich niets te verwijten. Hij heeft meer dan zijn plicht gedaan. Kort nadien arriveerden de eerste brandweerwagens. Enkele brandweermannen zijn de woning binnengedrongen en vonden de vrouw op de bovenverdieping. Zij was buiten bewustzijn en ademde niet meer. Eenmaal buiten werd de reanimatie opgestart. Na een tijdje voelden de hulpverleners opnieuw een hartslag en ademde het slachtoffer zelfstandig. Zij werd onder begeleiding van de mug overgebracht naar het ziekenhuis in Aalst. Haar man werd overgebracht naar het ziekenhuis in Zottegem", weet burgemeester De Potter. De vrouw verkeerde vrijdagavond nog in levensgevaar.

De schade aan de woning is enorm. “De brand legde de volledige benedenverdieping in de as. Over de oorzaak is nog niets gekend", geeft de burgemeester nog mee. Een branddeskundige werd opgevorderd om kwaad opzet uit te sluiten. Tijdens de interventie van brandweerposten Zottegem en Herzele bleef de Rijkestraat een hele tijd afgesloten voor het verkeer. 

De woning brandde volledig uit.
Frank Eeckhout De woning brandde volledig uit.
Tijdens de interventie bleef de Rijkestraat afgesloten voor het verkeer.
Frank Eeckhout Tijdens de interventie bleef de Rijkestraat afgesloten voor het verkeer.
De woning brandde volledig uit.
Frank Eeckhout De woning brandde volledig uit.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.