Verdachte wil weduwe geen antwoorden geven

VERMOEDELIJKE ROOFMOORDENAARS VAN GEERT DE LIE VOOR RECHTER

Weduwe Patra Verheecke, zwaar ontgoocheld na het stilzwijgen van Howard T.
Ronny De Coster Weduwe Patra Verheecke, zwaar ontgoocheld na het stilzwijgen van Howard T.
"Je bent een lafaard", zo sprak Petra Verheecke de beklaagde Howard T. (35) aan. Het gerecht vermoedt dat hij de opdracht gaf voor de fatale overval op Moto's Geert, waarbij haar man Geert De Lie werd gedood. De beklaagde werd onder dwang naar de rechtbank gebracht om zijn versie van de feiten te vertellen, maar hulde zich in stilzwijgen.

Het had heel wat voeten in de aarde om Howard T. in de correctionele rechtbank van Oudenaarde te krijgen. Zijn advocaat Sven Mary had verschillende pogingen ondernomen om hem vrijwillig te laten komen, maar hij weigerde. Uiteindelijk werd hij onder dwang overgebracht van de gevangenis in Gent naar Oudenaarde. Ook dat bleek een maat voor niets. Elke vraag van de rechter, de procureur en de advocaten werd beantwoord met een oorverdovende stilte.

Verdachte Helbert E. wordt ervan beschuldigd de schutter te zijn.
Ronny De Coster Verdachte Helbert E. wordt ervan beschuldigd de schutter te zijn.

Niet rancuneus

Ook Julie Biebuyck, de advocate van Petra deed een poging om de beklaagd te doen praten. "Je had een vriendschapsband met Geert De Lie en Petra is niet rancuneus. Ze wil gewoon antwoorden." Toch bleef Howard T. weigeren om te praten over de overval op 28 oktober 2011 waarbij Geert De Lie het leven liet. Nochtans kenden Geert en de beklaagde elkaar goed. T. voerde vaak klussen uit bij de Nederlandse buren van Geert en Petra. Ze spraken elkaar ook geregeld.


De onderzoekers gaan er dan ook van uit dat T. de opdracht gaf aan Helbert E. en Jaïro B. om de motorzaak te overvallen omdat hij zou opgevangen hebben dat Geert De Lie er warmpjes bijzat.

Slachtoffer Geert De Lie.
Ronny De Coster Slachtoffer Geert De Lie.

Lafaard

Een bekentenis kwam er dus niet, ondanks de herhaaldelijke vraag om zijn versie van de feiten te vertellen. "Vanaf dag één twijfelde niemand aan mijn schuld, dus wat heeft het voor zin", vroeg hij zich af. Voor Geerts weduwe Petra Verheecke was de confrontatie met de vermoedelijke opdrachtgever uiteraard wel van groot belang. Zij stond op het einde van de zitting recht, ging voor T. staan om hem in de ogen te kijken en vroeg om meer uitleg.


"Ik zou willen dat je uit respect voor Geert je betrokkenheid toegeeft. Hij heeft het altijd voor jou opgenomen als anderen zeiden dat je eruitzag als een schurk. Nu is het tijd om je verantwoordelijkheid te nemen. Ook ik verdien respect. Je hebt me voor de gek gehouden en ik ben daardoor door een hel gegaan. Je bent een lafaard."


Ook na de oproep van Petra Verheecke bleef T. zwijgen. Achteraf viel Petra haar familie in de armen. Ze heeft haar zeg kunnen doen, maar heeft geen antwoorden gekregen. "Ik keek hem in de ogen en hij keek in de mijne. Hij staarde mij gewoon koelbloedig aan", zei ze.


Op 7 november gaat het proces verder met de pleidooien van de advocaten. De uitspraak volgt wellicht rond de jaarwisseling.

Howard Trinidad wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn.
Ronny De Coster Howard Trinidad wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn.